Якби повернути час, українці голосували б за Чорновола йому віддали б 81% голосів
Україна

Якби повернути час, українці голосували б за Чорновола йому віддали б 81% голосів

21 січня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно Київський міжнародний інститут соціології провів цікаве опитування. Якби повернути 1991 рік, коли вперше обирали президента незалежної України, то наші громадяни голосували б не так, як тоді. 81% українців віддали б свій бюлетень за В’ячеслава Чорновола і тільки 10% за Леоніда Кравчука. Лише війна все поставила на свої місця у головах українців.

Україна повірила партократу Кравчуку

В Україні у 1991 році основними кандидатами на пост президента стали Леонід Кравчук, який при совєтах був останнім Головою Верховної Ради УРСР, і В’ячеслав Чорновіл, який за волю до Незалежності відбув 17 років мордовських таборів. На жаль, тоді, у 1991-му, українці не мали мудрості, коли замість репресованого Чорновола вибрали партократа Кравчука. Хоча саме Чорновіл з соратниками вносив прапор України у Верховну Раду. Проте за нього проголосували 23,27% українців, він здобув перемогу лише у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. За Кравчука проголосували 61,59% українців. Сумно, що Волинь і Рівненщина віддали Кравчуку понад 50% голосів. У 1999 році В’ячеслав Чорновіл загинув в аварії за загадкових обставин – за півроку до майбутніх президентських виборів, які виграв Леонід Кучма. Чорновіл міг би стати йому конкурентом.

Зараз на закиди молоді більшість свідомих українців сумно зауважують, що 32 роки тому вибрали не той шлях і, можливо, цієї війни не було б, якби тоді президентом став В’ячеслав Чорновіл. І до прикладу ставлять прибалтійські держави, які тепер є високорозвиненими країнами. А кого у той час вибрали прибалти, які разом з нами вийшли з срср, а тепер стали заможними європейцями?

А прибалти обрали патріотів

Президентом Литви обрали Альгірдаса Міколаса Бразаускаса. За його керівництва країна почала шлях у Євросоюз та НАТО. Висувати свою кандидатуру на другий термін він  відмовився, пояснивши, що має радянське минуле.

Латвійці обрали своїм президентом Ґунтіса Улманіса, який народився у Ризі, але сім років дитинства провів у сибірському засланні. За його президентства вивели російські війська. У 1999 році Ґунтіс Улманіс, йдучи у відставку, залишив державі всю свою колекцію подарунків.

Президентом Естонії став Леннарт Георг Мері, який на той час мав 64 роки. Він народився у сім’ї дипломата. У 1941 році вся сім’я була заслана радянською владою до Сибіру і лише у 1950-х повернулася додому. Маючи всього 12 років, Леннарт Мері тяжко трудився на лісоповалі.

Вже у 2004-му всі три сусіди Естонія, Латвія, Литва разом вступили у НАТО і стали членами Євросоюзу. Тепер це передові країни з високим рівнем життя, стабільності, з безплатною медициною і освітою. А Естонія взагалі дивує світ. Ця колишня радянська республіка у 2005 році стала першою країною на планеті, яка провела вибори через Інтернет!

Молодці прибалти! Після розвалу союзу вони були мудрішими, ніж ми, і вибрали у владу патріотів, тих, хто постраждав за незалежність і не набивав свої кишені, а дбав про достаток народу і розвиток своєї країни. Тільки тепер українцям дійшло до голови, що якби обрали колишнього політв’язня В’ячеслава Чорновола, який боровся за вільну Україну, то Україна пішла б європейським шляхом і справді стала б вільною. Тож думайте, коли від політиків берете гречку. Аби через тридцять років від вашого вибору не плакали ваші діти і внуки.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися