Як вберегти шлюб від розлучення після 50: поради для пар
Україна

Як вберегти шлюб від розлучення після 50: поради для пар

9 березня, 12:58
0
0
Сподобалось?
0

Виснажливий побут, діти, вікові кризи, накопичення образ та чимало іншого часто стають яблуком розбрату навіть серед міцних і тривалих шлюбів. Очікування не виправдовуються, а погляди розходяться. І з кризою у стикається чи не кожне подружжя. Утім, далеко не всім вдається "вийти з неї".

Ознаки ненадійного шлюбу

Перш ніж будувати сім'ю, варто переконатися, що ваш партнер чи партнерка справді та людина, з якою можна пов'язати життя.

Експерти наводять низку ознак, які можуть свідчити про те, що ваш шлюб може бути неміцним:

  • Недовіра та постійні перевірки
  • Постійні підозри можуть стати передумовою частих конфліктів, а згодом і розриву.
  • Застороги від друзів і знайомих
  • Незацікавленість інтересами одне одного

Буває, що згодом люди починають віддалятися одне від одного. Навіть у вільний від роботи час кожен починає жити своїми інтересами. Чоловік постійно десь зникає з друзями, дружина йде до салону краси або до подруг. Важливо не те, що у кожного свої інтереси та хобі (так і має бути), а те, що люди просто припинили потребувати спілкування та присутності одне одного.

  • Різка зміна ставлення до партнера
  • Емоційні гойдалки
  • Втрата інтимної близькості
  • Парнер починає "дратувати"
  • Заборона на особисті інтереси

Чому розходяться пари, які довго разом

Трапляється, що міцний, на перший погляд, союз несподівано розпадається попри довгі спільні роки, прожиті разом. Зокрема, статистика останніх років свідчить про те, що кількість розлучень у пізньому віці збільшилася вдвічі. Люди не хочуть зберігати стосунки з різних причин.

Психологи наводять основні причини розриву пар після тривалих стосунків.

Накопичення великої кількості образ

Попри те, що партнери з часом розкриваються і, здається, ти знаєш про іншу людину абсолютно все, роздратування нікуди не зникає. Нерідко замість того, щоб розібрати причину конфлікту, закохані тримають образи в собі. З часом їх стає так багато, що вони призводять до сильних сварок, а інколи – навіть до розлучення.

Вікова криза

За статистикою, з цією проблемою найчастіше стикаються чоловіки. Відбувається тотальне переоцінювання цінностей, усвідомлення того, що життя добігає кінця, туга за молодістю, страх відсутності досягнень. Щоб надолужити згаяне, чоловіки можуть піти з тривалого шлюб до набагато молодшої партнерки. Втім, вікова криза зустрічається і у жінок.

Незадоволеність сімейними ролями

З віком люди починають усвідомлювати, що значну частину життя жили не так, як хотіли самі, а радше за стереотипами суспільства. Пережиті радощі знецінюються, втрати зводяться в абсолют. Рішення приходить само собою – треба розлучатися. Люди часто втомлюються віддавати щось партнерові та хочуть пожити для себе.

Втрата партнерами привабливості

Ще один пункт – подружжя починає сприймати одне одного як належне і зникає бажання вдосконалюватися. У парі зникає флірт, романтика, бажання дивувати другу половинку. Все стає звичним, буденним, одноманітним. Партнер більше не приваблює ні фізично, ні як особистість. Без спільної віддачі шлюб втрачає цінність.

Як зберегти тривалий шлюб

Попри складнощі у стосунках чимало шлюбів можна зберегти. За порадою психологів, коли пара на межі розлучення – варто заспокоїтися і зважити всі аспекти. Насамперед розібратися з тим, чи кожна зі сторін готова боротися з проблемами та рухатися далі. Часто в цьому допомагає спільна терапія.

Поради від психологів, як зберегти шлюб:

  • Відверті розмови
  • Повага одне до одного
  • Поблажливість до невдач і промахів одне одного
  • Кризи у стосунках – це нормально
  • Штамп у свідомості, а не паспорті
  • Зняття сімейних масок
  • Спільні традиції

Поради для пар у шлюбі, яким за 50

Час зосередитися одне на одному

Часто у шлюбі основна увага приділяється дітям, а стосунки партнерів відходять на другий план. Тож коли діти стають дорослими – час знову насолоджуватися одне одним. Стосунки можуть набрати нових барв і стати по-новому цікавими.

Не бійтеся розповідати про страхи й сумніви

Навіть через спільні тривалі роки люди часто мають звичку не ділитися проблемами з близькими. Потреба бути почутими та отримати підтримку від близької людини робить стосунки тривалішими.

Не сприймати стосунки як належне

Від самого початку це провальна позиція. Виявляти повагу одне до одного, разом розвиватися та не боятися пройти складнощі разом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися