Найстаріша мама України вперше народила у 65 літ
Регіони

Найстаріша мама України вперше народила у 65 літ

22 лютого 2019, 13:32
0
2
Сподобалось?
2

Чернігівські священики відмовилися хрестити дитя

– Хочу морозива! – дзвінкий дитячий голос у магазині змушує озирнутися. Від несподіванки очі стають здивовано великими: перед нами найстарші мама України, занесена у Книгу рекордів – 73-річна жителька Чернігова Валентина Підвербна зі своєю восьмирічною донькою.

– Нам потрібно купити молока, – переконує дівчинку мама.

– А я хочу морозива, – наполягає донька.

Складається враження, що мати не відмовляє Анні-Марії ні в чому.

У лютому 2011 новина про те, що у Чернігові народила дитину 65-річна жінка, облетіла всю Україну. Цього місяця дівчинці виповнюється вісім років. Як живе ця незвичайна сім’я?

Хотіла ходити в садочок разом з донькою

Знаючи емоційний характер жінки, яка своєрідно реагує на увагу сторонніх, швиденько виходимо з магазину, бо інакше скандалу не оминути. А з голови не йде гарна доглянута дівчинка з густим волоссям, у легенькій тенісці та спідничці з оборками.

Жінка мріяла про дитину все життя, навіть тоді, коли стала пенсіонеркою. Продовжувала збирати кошти на штучне запліднення, продаючи дрібний крам поблизу автобусної зупинки на виїзді з міста взимку на сильному морозі та влітку у нестерпну спеку, заради своєї мрії сиділа на самій картоплі. Так тривало довгих сім років. Потім колишня медсестра подалася у приватну столичну клініку репродуктивної медицини. Перші дві спроби виявилися невдалими. Третя увінчалася успіхом – і в лютому 2011-го Валентина Підвербна у 65 років народила доньку вагою 3 кілограми 340 грамів та зростом 54 сантиметри. За десятибальною шкалою медики оцінили здоров’я новонародженої на 8-9 балів, чим може похвалитися не кожна молода породілля.

– Тоді у місті ходило чимало чуток. Одні казали, що Валентина дуже заможна жінка, якій нікому залишити свої заощадження, – розповідають чернігівчани. – Інші вважали, що це експеримент, проведений лікарями, які працюють на Чиказький університет.

Насправді все було доволі прозаїчніше, і невдовзі чернігівчани у цьому переконалися. Забирали Валентину у пологове відділення ледве не з міліцією, попри те, що вона за освітою медсестра. Якби цього не зробили, то народила б жінка свою Анну-Марію вдома. Хрестити дівчинку їй довелося у Києві, бо у Чернігові священики відмовилися це робити.

У чернігівських медиків та соціальних працівників виникло чимало запитань до Валентини Підвербної одразу після народження немовляти. Вона відмовилася від соціального супроводу, не відвідувала жіночу консультацію, не пускала у квартиру лікарів для огляду дитини, не дотримувалася режиму дня доньки, не хотіла користуватися підгузками, не купувала дитячих сумішей, вважаючи їх суцільною хімією, годувала дитя, коли заманеться. Дівчинка постійно плакала, але жінка пояснювала, що так і повинно бути, що всі діти плачуть. Тому поведінку Підвербної вважали неадекватною, припустили, що жінка неспроможна доглядати за дитиною і навіть хотіли відібрати її. Втім, цього не трапилося. Кілька разів матір навіть звинувачували у жебрацтві, нібито жінка просить у водіїв припаркованих автомобілів милостиню, але офіційно довести це чиновники не змогли.

У садочок Анна-Марія також не пішла. Щоправда, мати з донькою навідувалися в один з дошкільних навчальних закладів міста, приглядалися до умов, створених там для дітей. У визначений день, коли дівчинка мала почати відвідувати дитсадок, мама прийшла в заклад зі своїм одягом та взуттям. Коли завідувачка почула, що Валентина Підвербна… збирається відвідувати його разом з донькою, сказала, що подібного допустити не може. Реакція жінки була досить бурхливою, і вона відмовилася від послуг дошкільного закладу. Так і виховує доньку сама.

– Бувало, одягає її не по сезону, сварить, коли дитина не слухається. Ми не раз пропонували їй одяг та їжу, але вона нічого не брала, – розповідають сусіди. – Часто у квартирі не все виблискує чистотою. Але жінка любить своє дитя, як тільки може робити це мама.

Мріє про заміжжя 

Біля їхнього дому – зелений двір, просторий майданчик, але Валентина й досі не дозволяє Анні-Марії гратися з чужими дітьми, вважає, що вони навчать її доньку випивати і курити. Натомість мама навчила Анну-Марію співати і танцювати, дівчинка дуже любить пісні Алли Пугачової та Софії Ротару і сама має дзвінкий голос, що підтверджують сусіди.

У школу дівчинка пішла, як і годиться, у шість років, навчається в інтернаціональному класі, де є роми, грузин, татарин та українці.

Як і раніше, Валентину Підвербну можна побачити на вулицях міста з донькою, яку вона й досі любить тримати за руку. Дитина – сенс її життя, заради неї вона готова на все.

– Родина і діти продовжують роки, на відміну від самотності, – переконана жінка.

В одному з інтерв’ю у 2017 році вона ошелешила журналістів, заявивши, що не проти влаштувати особисте життя:

– Хотілося б вийти заміж, але тільки за хорошу людину, за того, хто б любив мене і мою дочку. Для Анни-Марії теж головне вдало вийти заміж, – вважає.

А ще жінка мріє про дачу та свій город, де посадить яблуньку для доні, за яку повсякчас дякує Богові.

Наталія ЛЕГКА, м. Чернігів

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися