У зруйнованих селах людям збудують хати у вигляді куполів
Регіони

У зруйнованих селах людям збудують хати у вигляді куполів

18 червня 2022, 18:29
0
1
Сподобалось?
1

Наші села звільняють від путінської навали, і люди повертаються. Але часто їх зустрічає знищена хата, розбомблений двір. В Україні вже шукають вихід, як швидко відновити житло. Один з варіантів – будувати їх зі спеціального пінопласту! Село Мощун на Київщині є одним з перших, де це хочуть зробити.

Окупанти протягом місяця намагалися закріпитися у Мощуні Бучацького району, але героїчну відсіч їм дали 80 бійців бригади імені Чорних запорожців та добровольці. Вороги не шкодували боєприпасів, тож у селі не лишилося жодного вцілілого будинку. А коли наприкінці квітня рашистів погнали, люди почали вертатися у розбомблені оселі. Живуть без вікон та дверей, але на рідній землі. Лише нещодавно тут відновили електро- та газопостачання. Валентина Михайлівна зі сльозами ходить по руїнах свого колись великого дому.

– Душа болить… – не може стримати сліз. – Побило вікна, дах – все! Взяла двох помічників, аби допомогли.

Жінка уже розчистила від завалів город та посадила овочі. Сусіди теж повернулися і беруться до роботи. А нещодавно тут побували чиновники з Києва та представники столичної будівельної організації, які запропонували людям найпростіший варіант нового житла з… пінопласту. Така технологія нова для України, але дехто уже оцінив її переваги. Селяни вийшли на вулицю і з цікавістю слухали забудовника, який обіцяв у короткі строки дати їм нові хати з водою та каналізацією.

– Цей досвід ми перейняли у Японії, де є цілі пінопластові села, – зазначає директор фірми-забудовника пан Олександр. – У них цей м’який і крихкий матеріал став конкурентом цегли і бетону. Щоб збільшити його міцність, покривають спеціальним вогнетривким розчином. Пінопласт обробляють шаром шпаклівки. Вирізають отвори для дверей та вікон. На Закарпатті є такі будинки.

Звичайно, сільські люди спочатку з недовірою поставилися до таких фантастичних слів. Але Олександр запросив групу добровольців поїхати до нього і на власні очі побачити та перевірити таке житло. Зібралися кілька жінок. Дивно було заходити у купольний будинок, який всередині виявився затишним та компактним. Щоб перевірити його міцність, взяли молоток і вдарили з вулиці по стіні. Лишилася лише вм’ятина – внутрішніх пошкоджень люди не помітили. Задоволені повернулися додому і розповіли про це односельцям. Такі пінопластові будинки є модульними конструкціями з 12 пінополістирольних блоків з готовими отворами, куди монтують двері, вікна, вентиляцію, каналізацію. Незвичне житло має круглу або овальну форму. Діаметр підлоги у ньому вісім метрів, а висота – приблизно чотири. Загальна площа становить 50 квадратних метрів. Стіни покриті вогнетривким матеріалом (металева сітка з оздобленням) і захищені від ультрафіо­лету, вологи, перепаду температур. А комунікації закладаються у підлозі разом з фундаментом. Люди не йняли віри, що такі будинки збирають за один-два дні без залучення важкої техніки. Це дає можливість заощадити на оплаті праці робітників, транспортних витратах і матеріалах. За підрахунками фахівців, такий будинок без фундаменту коштує близько 200 000 гривень, а з фундаментом його вартість зростає приблизно у 1,5 разу. Поки комісія опрацьовує принцип, за яким фінансуватиметься таке будівництво. Не всім таке житло до вподоби, але дехто з Мощуна дав згоду на поселення в оригінальному будинку.

– Нам головне мати дах над головою на своєму місці, на рідній вулиці. Швидше б прогнали ворога, щоб усі повернулися до нормального життя, – зазначила Світлана Шипун. – А поки будемо дякувати і за пінопластові хати. Аби лишень їх звели.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися