Фото Валентина ПЛАТОВА з онучкою облетіло весь світ
Івано-Франківщина

84-літній дідусь дві доби провів за кермом, щоб врятувати своїх рідних

8 травня 2022, 16:40
0
1
Сподобалось?
1

Це вже зараз 84-річний Валентин Платов може усміхнутися, коли журналісти називають його героєм. Бо ж у такому поважному віці подолати тисячу кілометрів за кермом – справа непроста. А коли рятував від обстрілів своїх рідних, був зібраний та уважний, бо вперше їхав так далеко, та ще й по навігатору.

Село Степове, яке розташоване за 50 кілометрів від Запоріжжя, жило спокійно, аж поки туди не зайшли окупанти.

– Спочатку це були чечени, – розповідає син Юрій. – Стали серед вулиці, розпакували техніку і давай гахкати з мінометів.

– У нашій хаті скло повилітало, то ми дітей під руки – і давай тікать, – додає невістка Марія.

Покинули свій будинок на центральній вулиці й перебралися до батька, який мешкав у кінці села. І саме вчасно, бо за два дні їхній дім розбомбили.

Село було місяць без світла та газу. Добре, що мали свої харчі. А от з ліками було сутужно. Невістка підхопила застуду, мала високу температуру. Рятувалася дитячими сиропами. Страшно згадувати, що пережили ці люди. Тому дуже зраділи, коли у село зайшли українські військові.

– Вони сказали евакуюватися. «Чому? – перепитав я. – Ви ж уже тут!» – «Ой, чоловіче, тут усе тільки починається!» І ми наважилися, – розповідає Юрій.

Пенсіонер спочатку не збирався лишати рідну хату, бо ж у ній усе зроблене своїми руками. А ще садок, кози, кури. Але син не міг сісти за кермо, тож довелося дідові їхати старою автівкою. Шлях підказував навігатор, консультував син. Дорогою машина зламалася, і родина мусила чекати у Запорізькому центрі для переселенців, поки її полагодять. Тут і потрапив в об’єктив журналістів зморений дідусь у шапці-вушанці, який дбайливо колише маленьке внуча. Він став справжньою зіркою соцмереж. Аж тепер про це дізнався.

– Дитина є дитина. Її треба колисати, щоб щаслива була, здорова, – теплішають очі пенсіонера. – От і колисав, щоб ніколи не бачила того, що я.

Лишень віра у порятунок своїх дітей та внуків давала дідусеві сили. За два дні він подолав майже тисячу кілометрів. На щастя, жодних проблем зі здоров’ям у нього не виникло. Лишень руки трохи стерпли. Нині Платови знайшли прихисток в одній з церков Івано-Франківська. На Прикарпатті планують починати нове життя, бо додому вже нема куди вертатися – ворог усе розбомбив.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися