Боксера Майка Тайсона усиновила жінка з Тернопільщини
Тернопілля

Боксера Майка Тайсона усиновила жінка з Тернопільщини

6 грудня 2020, 18:11
0
0
Сподобалось?
0

Ім’я Майка Тайсона добре відоме у світі спорту. Воно виринуло наче нізвідки і змусило усіх знаменитих боксерів скаженіти через поразки. Цей темношкірий американець став наймолодшим чемпіоном світу у важкій вазі в історії боксу! Своїми перемогами він завдячував… українській мамі Камілі, яка була поруч з ним у найщасливіші й найскладніші часи його життя, завжди захищала та підтримувала.

У своєму домі відкрила боксерський клуб

У селі Староміщина Підволочиського району Тернопільщини сьогодні вже ніхто й не згадає, якою була Каміла Іващук. Її батьки Гнат та Настя емігрували до Канади на початку минулого століття. Дівчинці було п’ять, коли востаннє ступала по батьківській землі. Її чекало нове життя за океаном…

Каміла росла на сімейній фермі разом з дев’ятьма братами і сестрами й уже мала прізвище Евальд. Коли дівчина стала повнолітньою, вирішила переїхати до США. Вона багато працювала й змогла придбати розкішний будинок у містечку Кетскілл неподалік від Нью-Йорка. З ним і були пов’язані найщасливіші роки юності Майка Тайсона.

Каміла була розумною і дуже привабливою жінкою. Тож на неї звернув увагу відомий на той час тренер – італієць Кас Д’Амато. Це було шалене кохання! Тренер переїхав до українки в Кетскілл і відкрив там боксерський клуб.

Подружжя жило у цивільному шлюбі, власних дітей не мало, зате у їхньому домі завжди було гамірно. Тренер ставився до своїх вихованців, як до синів. А Каміла була їм другою мамою – готувала хлопцям різні смаколики, привчала до домашніх обов’язків, багато з ними розмовляла про життя.

Грабував будинки із семи років

Одного разу в їхньому домі з’явився 13-літній Майк Тайсон. Хлопець був важким підлітком і навчався у школі для неповнолітніх злочинців. До того він вже не раз кидав науку, бо із семи років зв’язався з поганою компанією, яка займалася грабежами будинків. Батька не мав, а мама Лорна не давала синові ради. Вона з полегшенням зітхнула, коли хлопця нарешті забрали із сім’ї у виправний заклад.

Але там Майк не став зразковим. За постійні бійки хлопця часто відправляли до карцеру. Він виходив – знову бунтував, і все повторювалося. Аж поки одного разу не потрапив на тренування до боксера, який давав уроки учням спецшколи. Тоді про спортивну кар’єру й думки не було – з’явилося бажання навчитися кільком прийомам, щоб після повернення додому стати королем свого злочинного району. Але тренер одразу побачив у хлопцеві талант і запропонував поглянути на один бій з його участю своєму товаришу Касу Д’Амато. Той зупинив поєдинок достроково і кинув Майку пророчу фразу: «Якщо будеш мене слухатися, зроблю тебе наймолодшим чемпіоном у суперважкій вазі». А коханій вдома зізнався: «На цього хлопця я чекав усе життя».

– Я сумнівався у тому, що він мені говорив. Однак одразу повірив Камілі Евальд. Цій милій і славній українці, яка протягом сорока років була цивільною дружиною Каса, – пізніше в автобіографічній книзі згадував Майк Тайсон. – Вона сказала: «Ти мусиш працювати з Касом. Інакше тебе або вб’ють, або знову відправлять за ґрати».

Одягнув краватку, бо приїхали гості з України

Через кілька місяців тренувань Майк зрозумів: його життя круто змінилося! Тут ніхто не називав «нігером», не принижував.

– Мені подобалося, як ці люди ставилися до мене – так, що я почав відчувати себе людиною, а не виродком, – зізнавався спортсмен у своїх інтерв’ю.

І хоч траплялося всяко, бо злочинне минуле не раз давало про себе знати (в перший же день хлопець обікрав тренера), Каміла захищала Майка. І він відчував її любов.

Якось хлопець розповів мамі про своє щасливе життя у сім’ї тренера. Натякнув, що вони готові його взяти під свою опіку як сина. Неньці боляче було чути ці слова, та все ж вона погодилася підготувати необхідні документи, сказавши: «Добре, Майку. Тепер ти хоч заживеш по-людськи». Так Каміла і Кас офіційно стали Майку Тайсону прийомними батьками.

Хлопець нарешті відчув, що таке любов і справжня сім’я. Українка поділяла його захоплення птахами й допомогла біля будинку облаштувати голуб’ятню. Призвичаїла його до родинних порядків та навчала гарним манерам за столом, показала, як прати свої речі та готувати їсти. Вона змусила Майка вперше у житті одягнути краватку, адже відвідати її приїхали гості з Україні. А ще навчала його читати та писати.

Названа мама була на всіх його поєдинках

Тим часом посилені тренування давали результат – Майк Тайсон став зіркою боксу. Він один за одним вигравав усі поєдинки. Але коли ось-ось мав відбутися головний бій за титул чемпіона світу у важкій вазі, названий батько зліг з пневмонією. На жаль, Касові так і не судилося побачити того переможного поєдинку свого прийомного сина й те, як  Майк у свої 20 років піднімає над головою пояс чемпіона. Зате цю радість розділила мама Каміла.

Протягом усієї боксерської кар’єри Тайсон прославився як жорсткий, навіть жорстокий спортсмен. На багатьох він наганяв страх своїм стилем ведення бою та поведінкою. Навіть отримав прізвисько Залізний Майк та Кід Динаміт, бо більшість своїх боїв закінчував уже в першому раунді. Врешті Тайсон став абсолютним чемпіоном світу, який об’єднав звання трьох головних боксерських організацій! І завжди поруч з ним була його українська мама – в першому ряду біля рингу.

Каміла Евальд померла у 2001-му, проживши 96 років. Вона пройшла зі своїм «чорним сином», як любляче називала Майка, не лише найщасливіші, а й найважчі для боксера часи. Маючи майже 90 літ, вона натхненно виступала із захисною промовою у суді, не вірячи у зґвалтування, в якому Майка звинувачували.

Після виходу з в’язниці Тайсон провів кілька боїв. Одні були вдалі, інші – ні. Врешті Залізний Майк оголосив про закінчення боксерської кар’єри. І коли з роками у нього ще траплялися важкі часи, він завжди поспішав у дім Каміли, де були його кімната і голуби.

– Мені дуже пощастило, що Каміла благословила мене своєю любов’ю і турбувалася про мене більшу частину мого життя. Я страшенно сумуватиму за нею, – сказав розчулений Майк, коли українська мама померла.

Тайсон і сьогодні згадує її з великою любов’ю, теплом та повагою.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися