На Тернопільщині відроджують українські страви з кропиви
Тернопілля

На Тернопільщині відроджують українські страви з кропиви

28 травня 2023, 17:55
0
0
Сподобалось?
0

Біля кожного двора росте пекуча кропива. Її рвуть свиням, а колись використовували для приготування різних страв. Відродити рецепти вирішив історик Василь Ільчишин із Залізців на Тернопільщині. За його словами, кропива – недооцінена та несправедливо забута рослина. «Мало хто знає, що це перша рослина у Європі, з якої виготовляли нитки, тканину, одяг, взуття. Коноплі та льон почали використовувати для ткацтва пізніше. Кропива має властивість не втрачати колір під час термічної обробки. Тому її використовували як барвник. Кропиву додавали в їжу, оскільки вона є дуже поживною. Щойно розтає сніг, з’являються молоді пагони цієї рослини. В давнину люди зривали їх та варили зелений борщ. Це була перша вітамінна весняна страва. На Буковині поширена тушкована кропива у сметані, – каже Василь Ільчишин.

А він придумав пасту, яку можна додавати до тіста й отримати незвичайний колір. «Це надзвичайно корисний вітамінний інгредієнт», – наголошує історик і пропонує всім додавати у салати кропиву.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися