Онлайн-ресторан пам'яті зі стравами з продуктів, які українці споживали під час Голодомору 1932-33 років запустили до Дня пам'яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства.
У «меню» - трав'яники, випечені з натертої трави, затеруха з кори дерев, паляниці з картопляних відходів, хлібці з запеченої соломи, коржик із кори дубу, коріння очерету та лободи тощо, повідомляють організатори.
Кнопка «Дізнатися ціну» є під описом кожної страви. Натиснувши її, можна прочитати історії про виживання людей в умовах Голодомору за допомогою рослин, які були доступними.
«Ціна цієї страви - життя тисячів людей, яким дивом вдалося приберегти жменю зерна. Часто його виколупували просто з нір гризунів, бо за кілька колосків з поля могли розстріляти. Українці повставали проти такого знущання», - повідомили в описі ціни паляничок із картоплиних відходів.
Також на сайті проєкту можна подивитися відео з історіями свідків тих подій, яким вдалося вижити.
Онлайн-ресторан є продовженням проєкту Uncounted since 1932 (Непораховані з 1932 року) - у попередні 3 роки студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору у 7 містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Проєкт має на меті поширення знань про Голодомор як геноцид українців.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!