Правоохоронці не дадуть буштинокопачам зустріти новий рік у волинських лісах
Волинь

Правоохоронці не дадуть буштинокопачам зустріти новий рік у волинських лісах

29 грудня 2015, 18:13
0
0
Сподобалось?
0

Ходять чутки, що нелегальні бурштинокопачі з Рівненщини та інших регіонів не проти використати свята для незаконного видобутку сонячного каміння у волинських лісах. Тому правоохоронці продовжуватимуть тримати під посиленим контролем родовище бурштину на Маневиччині.

Про ситуацію розповів керівник ГНПУ у Волинській області Петро Шпига. Він зазначив, що пожвавлення серед «старателів» викликає інформація про те, що з охорони родових на Маневиччині зняли підрозділи Ніцгвардії. Петро Петрович зазначив, що все відбувається у межах ротації. Підрозділи Нацгвардії з інших регіонів справді були відкликані до місць своєї дислокації з подальшим залученням їх до несення служби у зоні АТО. Натомість на прохання керівництва ГУПН у Волинській області, міністр МВС спрямував на Волинь спецпідрозділи з інших регіонів. Зі свого боку волинські правоохоронці тримають тут свої резерви. Це і Нацгвардія, і спецпідрозділ «Світязь» і частина колишніх беркутівців, які залишилися служити в органах.

Нині майже щодня копачі перевіряють пильність правоохоронців, невеликими групами намагаючись прорватися до родовищ. Сьогодні вночі затримали чергову невелику групу, в якої вилучили дві мотопомпи. Однак масових заїздів останнім часом уже немає.

– Ми триматимемо необхідні сили на «бурштиновому клондайку» до того часу, доки не приймуть законодавство щодо легального видобутку каміння бурштину. Якщо ми протрималися півроку то немає сенсу іти звідти зараз. Інакше за лічені дні бурштинокопачів знищать десятки гектарів лісу і завдадуть природі таких збитків, які потім відновлюватимемо сотню років, – зазначив Петро Шпига.

До речі, в унісон з поліцією про посилення охорони маневицьких лісів заявили волинські лісівники. У Маневичах під головуванням в. о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка відбулася нарада працівників лісової охорони державних підприємств ВОУЛМГ.

– Може, і незвично, що ми зібралися у неділю, – звернувся до присутніх Олександр Кватирко. – Однак цього вимагає надзвичайно складна ситуація, яка склалася довкола нелегального видобутку бурштину. Тож звертаюся до всіх: потрібна щоденна і оперативна інформація про всі пробні ями. За відсутність своєчасної інформації персональну відповідальність нестиме будь-то керівник підприємства, головний лісничий чи майстер лісу. Окрім того ставлю завдання у триденний термін загорнути бурштинові копанки. Ми не можемо лишити Маневичі наодинці з цією проблемою, бо невідомо, де завтра будуть копати – у Шацьку, Любешові чи Камені-Каширському.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися