На Волині створили документальний літопис села
Волинь

На Волині створили документальний літопис села

18 липня 2021, 16:00
0
0
Сподобалось?
0

Напевно, найважче писати історію рідного краю. Адже це велика відповідальність перед земляками. Нещодавно у світ вийшла книга «Сереховичі: з історичної пам’яті». Її автор і упорядник – письменник, журналіст, народний депутат України першого скликання – уродженець Сереховичів Андрій Бондарчук. Солідний том майже на тисячу сторінок – справжня енциклопедія старовинного поліського села, результат кропіткої багаторічної праці в архівах та бібліотеках. Важливою перевагою цього видання є велика кількість фотографій.

До створення документального літопису долучилось чимало сереховичан, які написали власні матеріали про свої родини і таким чином стали співаторами. Крім того, у книзі зібрано публікації дослідників з Волинського державного архіву і краєзнавчого музею. Опубліковано історичні документи з першою писемною згадкою про Сереховичі, датовані 1502 роком.

У 16 розділах – чимало інформації про розвиток сільського господарства, культури, медицини, освіти і церкви. Особливо цікаво читати матеріали про ХХ століття. Скільки людям довелося пережити: польська влада, радянська, німецька, знову радянська і нарешті дочекалися нашу – українську. Жителі Сереховичів воювали на фронтах, боролися за незалежність в УПА, будували хати, орали землю, вирощували хліб. Авторові вдалося показати різні сторони такого непростого життя звичайних селян-трудівників.

Андрій Бондарчук також зібрав архаїзми, діалектизми й призабуті слова й опублікував в окремому розділі «Мовний словничок моїх земляків», який тепер не загубиться і не зникне у наш час цифрових технологій.

Значна частина книги – це неймовірні, драматичні і щасливі долі людей. Як стверджує автор, саме вони – його земляки – є головним багатством і окрасою старовинного і завжди молодого села. Щоб юне покоління, яке тільки розпочинає доросле життя, добре знало свою історію, Андрій Бондарчук подарував 16 книг цьогорічним випускникам Сереховичівської середньої школи імені Юхима Ярощука.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися