Втік від рашистів – і став єдиним бугаєм у селі Дівочки
Житомирщина

Втік від рашистів – і став єдиним бугаєм у селі Дівочки

10 червня 2023, 18:48
0
1
Сподобалось?
1

Історію про те, як житель Ірпеня Андрій пішки про­йшов понад 100 кілометрів, аби врятувати корову з телям від рашистів, «Вісник+К» уже писав. Відтоді бичок підріс і став єдиним бугаєм на все село Дівочки, що на Житомирщині.

Коли у березні минулого року з Ірпеня почалась евакуація, один із його жителів відмовився їхати, бо в автобусі не було місця його бичку та корові. На всі вмовляння залишити тварин, чоловік не погодився. Андрій разом із телям Тройкою та коровою Мартою з-під обстрілів вирішив виходити пішки. За тиждень пройшли 15 сіл. Увесь цей час Андрія шукали волонтери. Хотіли його попередити, що біля Житомирської траси повно росіян, тому вона смертельно небезпечна. Допис про Андрія і його худобу перепостило понад дві тисячі людей. Але марно, бо ті, хто стояв на блокпостах, соцмереж не читали – і Андрія часто приймали за диверсанта. «В Бишеві тоже зупинилися, на мене стволи направили, на коліна поставили. Чуть свої не пристрелили. «Що в сумках?» Показав. Кажуть: «Реально бєженєц». Подивились, питають, вода є? Кажу, що нема, дали якісь шоколадки чи шо там», – згадував вимушену евакуацію Андрій.

По дорозі люди давали їсти та пити, пропонували нічліг. Та він здебільшого зі своєю худібкою спав просто неба. А останні декілька кілометрів, коли вже і він, і корівки були геть знесилені, зупинилася вантажівка, шофер запропонував підвезти у село, де жила чоловікова рідня. «Худобу теж треба було евакуювати. Що я їх, кину?! Це як мародер», – згадує Андрій торішні події.

Бичкові, якого господар дивом вивів з майже окупованого Ірпеня, буде два роки. Звати його Тройка, бо родився на Трійцю. Нині він ходить по Дівочках із кільцем у носі, щоб був хоч трішки контрольований. Більше того, з’ясувалося, що Тройка – єдиний бугай на все село. Тож без діла не сидить. З двох десятків тутешніх корів добра половина уже побувала у нього в гостях. Результат бик показує хороший, вже є первісток Джонік.  Андрій натішитися не може, який бичечок народився від його Тройки. «Симетричний, все чітко. Я хочу, щоб вони залишили його на розплід. Я тільки за конкурентів. Може, якщо я поїду, у селі має бути бугай», – розповідає журналістам.

Раніше у селі, кажуть господарі, до корів кликали ветеринара, а з появою бугая почали відходити від штучного запліднення. «Ветеринара викликати, то треба 300 гривень платити», – пояснюють причину власниці корівок.

Андрій же за цей рік обзавівся мініфермою. Якщо торік виходив з Ірпеня з двома худібками, то нині має ще дві телички. Купив їх за гроші, що йому виплатили як внутрішньо переміщеній особі.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися