Росію втоплять у власній нафті?
Світ

Росію втоплять у власній нафті?

16 жовтня 2014, 16:21
0
1
Сподобалось?
1

 

Падіння цін на «чорне золото» страшніше за санкції. У РФ на наступний рік прогнозують «дірку» в бюджеті у розмірі 500 мільярдів рублів! Як пише «Високий Замок», президент США та король Саудівської Аравії могли домовитися про «нафтовий удар» по РФ ще навесні.

Міжнародна «дружба» проти Росії чи боротьба за ринок? Експерти ламають голову, що ж відбувається на нафтовому ринку та чому деякі країни, що видобувають «чорне  золото»,  раптом так дружно почали обвалювати ціни. Для українців, навіть далеких від економіки, падіння цін на нафту - новина, безумовно, приємна. По-перше, завдяки дешевшій нафті бензин в Україні уже почав дешевшати. По-друге, падіння цін на нафту б'є по російській економіці гірше за будь-які санкції. Коли ціна бареля нафти сягнула 87 доларів, російський міністр фінансів Антон Сілуанов заявив:  якщо такі котирування збережуться, то наступного року їм доведеться брати з резервного фонду близько 500 мільярдів рублів (12,5 млрд. доларів), -  аби закрити діру у бюджеті. А ціна вже нижче 85 доларів, і, швидше за все, падатиме далі...
Саме російські експерти першими заговорили про змову на нафтовому ринку. Мовляв, США та Саудівська Аравія домовились обвалити ціни на нафту, аби таким чином зруйнувати економіку РФ. Ще навесні росіянам видався підозрілим візит Барака Обами до короля Саудівської Аравії. І справді, нафтовий картель ОПЕК почав нарощувати виробництво нафти. Штати також збільшили видобуток на своїх родовищах у Техасі і Дакоті. Як наслідок, ціни впали вже більш як на 20 доларів і, схоже, не планують зупинятись. У російському бюджеті на 2014-2016 роки закладена ціна 93-95 доларів за барель. Надходження від видобутку та експорту нафти - 50% доходів російського бюджету. Тож зниження ціни на кожен долар нижче закладеної у бюджет - серйозний удар по економіці РФ.
Росія, яка звикла тероризувати пів-Європи своїм газом, опинилась у нафтовій пастці. Причому - не вперше. Існує припущення, що саме змова США та Саудівської Аравії у 80-х, через яку ціни на нафту обвалились у 2,5 раза, призвела до розпаду Радянського Союзу. Не виключено, що Америка знову вирішила піти цим шляхом... Втім, політологи переконані, що США ставлять собі за мету не розвалити РФ, а приборкати таким чином Путіна. 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися