Марія СКЛОДОВСЬКА–КЮРІ
Світ

Професорку похоронили у трьох трунах – свинцевій та дерев’яних

21 липня 2023, 14:30
0
0
Сподобалось?
0

Ім’я французької професорки Марії Склодовської-Кюрі відоме    в усьому світі. Адже вона була першою жінкою, яка удостоїлась Нобелівської премії, і  єдиною – двічі лауреатом цієї нагороди з фізики та хімії.

Знайшла у шлюбі з фізиком все, про що мріяла

Марія Склодовська народилася у Варшаві 1867 року. Її мати була директором гімназії, а батько викладав там фізику. Проте Марія стала сиротою в 11, коли мама померла від туберкульозу. Через бідність сім’ї і заборону на вступ жінок до Варшавського університету майбутня науковиця не могла отримати освіту в Польщі. Тож із сестрою Бронею вирішили, що Марія п’ять років працюватиме гувернанткою, аби Броня мала можливість закінчити медичний інститут. Після чого сестра мала взяти на себе витрати на вищу освіту Марії. Коли Броня стала лікарем у Парижі, запросила сестру до себе. У 24 роки Марія Склодовська вступила на факультет природничих наук старовинного французького університету Сорбонна.

Під час навчання Марія зустріла П’єра Кюрі, керівника лабораторії фізики та хімії. І через рік вони одружилися. «Наше перше житло – невелика, дуже скромна квартира з трьох кімнат. Основною її перевагою був вид на величезний сад. Меблі – найнеобхідніші, складалися з речей, що належали нашим батькам. Прислуга нам була не по кишені. На мене майже цілком лягли турботи про домашнє господарство, але я і так вже звикла до цього за час студентського життя. Ми жили дуже дружно, наші інтереси у всьому збігалися: теоретична робота, дослідження в лабораторії, підготовка до лекцій або іспитів. За одинадцять років нашого спільного життя ми майже ніколи не розлучалися, і тому наше листування за ці роки складає лише декілька рядків. Дні відпочинку і канікули присвячували прогулянкам пішки або на велосипедах, в селі на околицях Парижа або на узбережжі моря чи в горах. Я знайшла в шлюбі все, про що могла мріяти у момент укладення нашого союзу, і навіть більше того», – писала Марія Склодовська-Кюрі. Тому величезним ударом для неї стала раптова смерть коханого чоловіка. У квітні 1906 року П’єр загинув у вуличній катастрофі.

Допомогла лікувати онкохворих у Львові

Склодовська-Кюрі замкнулася у собі, проте знайшла сили продовжувати роботу. Вона стала керівником кафедри фізики у Сорбонні, яку очолював її чоловік.

Значну частину життя Кюрі провела у Франції, проте пам’ятала про рідну Польщу. Після відкриття Радієвого інституту в Парижі такий же інститут відкрили і у Варшаві. Склодовська-Кюрі пов’язана і з Україною. У 1920-х роках вона подарувала Львову 80 міліграмів хімічного елементу радію – завдяки цьому у Львові був створений радіологічний відділ, що сприяв, зокрема, лікуванню онкологічних хворих. За клопотання Марії Склодовської-Кюрі фінансову допомогу отримала Львівська політехніка, також вона допомагала перспективним науковцям Львова стажуватися у провідних європейських наукових установах.

Одна з перших жертв радіації

Робота з радіоактивними речовинами відчутно позначилася на здоров’ї Марії Кюрі. У 53 роки це була хвора жінка. «Мій зір дуже ослаб, і цьому, ймовірно, мало чим зарадиш. Що стосується слуху, то мене переслідує постійний шум у вухах, іноді дуже сильний», – писала сестрі. Вона перенесла тяжку операцію на нирках, чотири офтальмологічні операції, які в підсумку відновили їй зір.

Померла Марія Склодовська-Кюрі 4 липня 1934-го. Їй було 67 років. Хронічна променева хвороба спричинила переродження кісткового мозку. У медичному висновку написали: «Мадам Кюрі може вважатися однією з жертв тривалого поводження з радіоактивними речовинами, які відкрили її чоловік і вона сама».

Похорон відбувся з особливою обережністю. Дерев’яну труну помістили у свинцеву, а ту – в ще одну дерев’яну. Коли в 1995 році останки переносили в Пантеон, рівень радіації внутрішньої труни зашкалював – у 30 разів перевищував фонові показники.

Старша донька подружжя Кюрі Ірен Жоліо-Кюрі стала у 1935 році лауреаткою Нобелівської премії з хімії. Померла, як і мати, теж від невиліковної тоді лейкемії внаслідок отриманої дози радіації під час наукових досліджень. Менша дочка, Ев Кюрі, була французько-американською письменницею і померла у США у 102 роки.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися