Як пропонують змінити українську школу
Україна

Як пропонують змінити українську школу

20 вересня 2017, 09:21
0
0
Сподобалось?
0

Наші депутати проголосували Закон «Про освіту», який дає старт черговій освітянській реформі. Змінитися життя школярів і педагогів має уже з 2018 року. 

Для учнів. Ті, хто сяде вперше за парти у вересні наступного року, вчитимуться 12 років. Реформатори пропонують українську школу зробити трирівневою: початкова – чотири роки, вводиться з 2018 року; базова середня освіта – п’ять років (гімназії), вводиться з 2022 року; профільна середня освіта – три роки (ліцеї та заклади професійної середньої освіти), вводиться з 2027 року. Тож уже через 10 років учень зможе обирати: навчатися в академічному ліцеї чи професійному коледжі. І зникне необхідність «зубріння» предметів, які в професійній діяльності людині не знадобляться. Після 4 і 9 класів учням треба буде здавати державну підсумкову атестацію (зокрема й у формі ЗНО). Також для школярів обіцяють поступово запустити Єдиний держреєстр безкоштовних онлайн-підручників.

Державною мовою навчання залишається українська. Учням і студентам-представникам національних меншин і корінних народів гарантується право на навчання рідною мовою. А для його реалізації створюватимуться окремі класи. Нові правила діятимуть з 2020 року. 
Для вчителів і шкіл. Ухвалювати навчальні плани тепер буде сама школа. Але вони мають бути такими, щоб досягати результатів навчання, які встановлюватиме міністерство. Кожна школа буде зобов’язана звітувати про свою фінансову діяльність на сайті. Щоб громадськість знала і могла контролювати, скільки та звідки надходить грошей і куди вони витрачаються. Перевіряти навчальні заклади тепер буде Агентство забезпечення якості освіти, а не місцеві органи управління освіти, як це було досі. Директор матиме право очолювати школу максимум дві каденції, по шість років кожна. Обиратиме його на посаду спеціальна незалежна комісія. Зарплата учителя значно зросте: він отримуватиме не менше трьох мінімальних зарплат (сьогодні це 9,6 тисячі гривень). А тим педагогам, які захочуть пройти раз у три роки добровільну сертифікацію, додадуть ще 20% окладу.

Зміни нібито і непогані. От тільки вводитимуться вони поступово, розраховані на десятиліття. І ніякої гарантії, що їх доведуть до кінця. Пам’ятаєте, у 2010 році прийшов міністр Табачник і скасував усі 10 років попередніх реформ в освіті? Згідно з ними наші діти вже тоді повинні були вчитися 12 років і мати профільну школу.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися