Мак у куті – символ мучеництва Христа
Україна

Мак у куті – символ мучеництва Христа

4 січня 2018, 17:46
0
0
Сподобалось?
0

7 січня весь православний світ відзначатиме велике церковне свято Різдво Христове. Традиційно йому передує сорокаденний піст, який закінчується 6 січня Святвечором. У цей день снідати й обідати не прийнято, легкий перекус дозволяється тільки дітям. А як перша зірка на небі зійде, традиційно сідають за щедрий, але пісний стіл, на якому має бути дванадцять святкових страв – на честь дванадцяти апостолів. Головною серед них є кутя з родзинками, маком, медом і горіхами. Ця страва символізує єднання з Богом, адже пшениця – це зв’язок світу живих зі світом померлих, мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові, мед – чистоти. Також на столі обов’язково має стояти узвар, що уособлює життя, яке дається кожній людині. Під скатертину господині кладуть сіно. Це нагадує про те, що Спаситель народився в овечих яслах. На кожен кут кладуть по головці часнику, щоб оберігав від нечистої сили.

У багатьох регіонах України саме 6 січня починають колядувати, а від хати до хати уже ходять від ранку Різдва. Із 7 січня люди вітаються: «Христос народився!» А у відповідь чують: «Славімо його!»

У перший день Різдва закінчується піст, тож уже можна споживати усі страви.

Існують і прикмети. Якщо на Святвечір небо всипане зірками, йде сніг або на деревах багато інею – рік буде багатим і ситним. Коли на Різдво на небі красується молодий місяць – чекає вкрай невдалий у фінансовому плані час.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися