Щоб не згрішити: чи можна відзначати Різдво 25 грудня і 7 січня
Україна

Щоб не згрішити: чи можна відзначати Різдво 25 грудня і 7 січня

25 грудня 2023, 12:43
0
0
Сподобалось?
0

Згідно з новим календарем, за яким тепер живе Україна, Різдво настає сьогодні - 25 грудня, так само, як і у всіх європейських країнах.

Вважається, що новоюліанський календар більш точний, ніж юліанський, згідно з яким Христос народився 7 січня. Саме тому ПЦУ перейшли на графік, де свята "зсуваються" на 13 днів назад.

Суспільне Харків наводить роздуми отця Віктора Маринчака про святкування Різдва.

У нас 25 грудня за новоюліанським і григоріанським календарем - це перший день, коли починає додаватися день, на хвилину стає довшим. І саме тому церква свого часу обрала цей день як символ народження Сонця правди Ісуса Христа. Сонце народжується на новий рік і спаситель наш народжується. А його називають у молитвах і сонцем просто і сонцем правди. І він народжується в той день, коли додається на одну мить, тобто мале ще сонце, новонароджене сонце нового року.

Отець Віктор акцентує увагу на тому, що всі віруючі відзначають свято в один і той же день - просто за різними календарями. Тепер ми хочемо з'єднатися в одному календарі. І це відповідає символіці Різдва, символіці новонародженого сонця. Саме тому прийнято таке рішення переходити на новоюліанський календар, щоб 25 грудня відзначалося разом з усім цивілізованим світом Різдво Христове.

Чи можна відзначати Різдво в Україні двічі

Отець Віктор каже, що немає нічого страшного в тому, щоб відзначати Різдво в Україні 2023 25 грудня, але тоді вийде, що віруючі, які зустрічають свято 7 січня, відзначать вже Різдво в Україні 2024 - так як за їх календарем Христос народиться після Нового року.

Від 25 грудня до 6 січня період зимових свят. 25 грудня - це Різдво Христове, а 6 січня - це Богоявлення, це хрещення Спасителя нашого Ісуса Христа. Колись ці два свята були об’єднані й святкувались в один день. І загальна назва була Богоявлення, бо з’являється Христос, народившись. Являється він народові, коли приходить хреститися, саме тому це свято називають Богоявленням. І воно об’єднало і подію Різдва і подію Хрещення Ісуса в Іордані.

Тобто, момент з тим, якого числа Різдво, кожен українець вирішує для себе сам, але священик сподівається, що люди з часом звикнуть і будуть ставити ялинку саме 25 грудня. На даний момент нічого страшного або неправильного в тому, щоб відзначати Різдво 2023 і Різдво 2024 - зустрічати свято в обидві дати два рази замість однієї.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися