Бандерівці на Різдво віталися листівками з тризубом
Україна

Бандерівці на Різдво віталися листівками з тризубом

24 грудня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Є багато відомостей про життя та побут повстанців у криївках. А от мало хто знає, що хлопці з лісу надсилали вітальні листівки своїм побратимам з Різдвом та Новим роком. І хоч зроблені вони були в пристосованих умовах, деякі розмальовані від руки, але несли в собі патріотизм та любов до України. Кожна листівка була з тризубом!

Український історик, фахівець з історії ОУН-УПА Руслан Забілий дослідив, як ці листівки виготовлялися і поширювалися у підпіллі.

Повстанці традиційно, як і все населення Західної України, намагалися святкувати релігійні свята, незважаючи на важку боротьбу та переслідування кагебістів. Зрозуміло, що в умовах підпілля це зробити було непросто. Та, на зло ворогам, повстанці знаходили шляхи та можливості, щоб привітати своїх побратимів. Невеличкі листівки виготовлялися у друкарнях, захованих від ворожого ока під землею. І ці простенькі, але розмальовані тризубом, патріотичними написами, аркуші приносили велику радість українцям і наводили паніку на комуністів. Зрозуміло, що підпільні друкарні не мали можливості виготовляти листівки на високому технічному чи мистецькому рівні. Їх часто друкували на друкарських машинках, прикрашаючи узорами із комбінацій літер або нескладним малюнком та вітальним текстом. Виконувались вони двома-трьома кольорами. Іноді якийсь повстанець із художнім хистом малював їх на папері та розфарбовував аквареллю.

– Поліграфічним методом друкувалися листівки за кордоном Закордонними частинами ОУН та Закордонним представництвом Української Головної Визвольної Ради (підпільного парламенту воюючої України) в Німеччині у містах Регенсбург, Зальцбург, Новий Ульм та Мюнхен, починаючи із 1946 року, – розповідає Руслан Забілий.

Випуск листівок організував Любомир Рихтицький, більш відомий як романіст під літературним псевдонімом Степан Любомирський.

Здебільшого листівки поширювалися в еміграції. Однак це не означає, що такі листівки не потрапляли в Україну. У підпілля їх доставляли закордонні кур’єри ОУН, щоправда, у мізерних кількостях.

За кордоном листівки виготовлялися не тільки для популяризації та нагадування про воюючу Україну. Представників української діаспори просили долучитися до збору коштів на підтримку боротьби в Україні.

Повстанські листівки, які нині зберігаються в музеях, цінуються не лише з мистецької точки зору. Завдяки їм можна побачити тодішнє життя повстанців.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися