Україна частково зупинила транзит російського газу до Європи
Україна

Україна частково зупинила транзит російського газу до Європи

11 травня 2022, 12:50
0
0
Сподобалось?
0

Україна заявила про неможливість подальшого транспортування газу через пункт «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію  «Новопсков», що знаходяться на окупованій території. «Новопсков» є першою з компресорних станцій української ГТС на Луганщині, через яку здійснюється транзит майже третини газу (до 32,6 млн куб. м на добу) з РФ до Європи.

Про це поінформував оператор газотранспортної системи України

Українська сторона не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков» та іншими активами, розташованими на цих територіях. Більш того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи.

Вказані дії згідно чинного транзитного контракту є обставинами непереборної сили (форс-мажор), що унеможливлюють виконання зобов’язань щодо транзиту палива.

Від сьогодні 11 травня приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» здійснюватися не буде. Для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами у повному обсязі та згідно з умовами договору можливий тимчасовий перенос недоступних потужностей із фізичної точки з’єднання «Сохранівка» на фізичну точку з’єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися