«Ми маємо трохи справу з потопельником», - президент Польщі про Україну
Україна

«Ми маємо трохи справу з потопельником», - президент Польщі про Україну

20 вересня 2023, 08:52
0
0
Сподобалось?
0

Президент Польщі Анджей Дуда  порівняв Україну з потопельником, який хапається за все і може потягнути за собою на глибину інших.

Про це він заявив під час брифінгу для польських ЗМІ перед штаб-квартирою ООН у Нью-Йорку, пише hromadske з посиланням на PAP.

«Ми маємо трохи справу з потопельником. Кожен, хто хоч раз брав участь у порятунку потопельника, знає, що він надзвичайно небезпечний, адже може затягнути на глибину. Він має неймовірну силу через особистий страх, викид адреналіну і може просто потопити рятівника», — пояснив свою думку Дуда.

За його словами, Україна, яка перебуває під ударом росії, «хапається за все, що може», але Польща, хоч і підтримує Україну, повинна діяти у власних інтересах.

 «Ми повинні діяти, щоб захистити себе від заподіяної нам шкоди, тому що якщо потопельник заподіє шкоду і втопить нас, він не отримає допомоги. Тому ми повинні подбати про наші інтереси, і ми будемо робити це ефективно і рішуче», — додав Дуда.

Глава польської держави зазначив, що попри плани, з організаційних причин не зміг зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. Як він пояснив, причиною стали затримки в графіку виступів лідерів на Генасамблеї ООН. Водночас Дуда зазначив, що не виключено, що зустрінеться із Зеленським пізніше.

«Зернова криза»

Єврокомісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції, які мали тривати до 15 вересня. Натомість Україна зобов’язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

А втім, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною. Речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови, його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в разі, якщо Польща та Угорщина не скасують односторонні заборони щодо імпорту української агропродукції, Україна у відповідь заборонить імпорт певних категорій товарів із цих двох країн.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися