Чи будуть у нас зими зі снігом і морозом?
Україна

Чи будуть у нас зими зі снігом і морозом?

12 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Цьогорічне літо на планеті стало найтеплішим за весь період спостережень. У липні в Італії та Греції температура повітря сягала 47-48 градусів, у Китаї перевищила 52 градуси. А в Україні серпень і вересень виявилися найспекотнішими за останні майже 150 років! Спеціалісти кажуть: такі аномалії пов’яза­ні з формуванням у Тихому океані теплої течії Ель-Ніньйо. То що це за явище і яких погодних сюрпризів чекати нам узимку?

Ель-Ніньйо зʼявлялася перед Різдвом

– Періодично, кожні один-три роки, в еква­торіальних водах Тихого океану спостеріга­ється аномально висока або низька темпера­тура води поверхневого шару, – розповідає Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Укра­їни та НАН України.

Таку зміну темпера­тури океану називають Південним коливан­ням, його теплу фазу – Ель-Ніньйо, а холодну течію – Ла-Нінья. Різниця між цими течіями може сягати 10 градусів. Причи­ною виникнення цих явищ є тропічні вітри-пасати. При посиленні сильний східний ві­тер переміщує теплі поверхневі води зі схід­ної частини океану в західну. Внаслідок цьо­го наверх піднімаються холодні глибинні во­ди. Формуєть­ся холодна фаза південного коливання – Ла-Нінья. Коли ж пасати слабшають, це сприяє істотному прогріванню вод Ти­хого океану. Тоді формується Ель-Ніньйо. Вперше про явище Ель-Ніньйо розповіли у 1892 році, а назву дали перуанські рибалки. Означає «Немовля Христос», адже явище найбільше проявлялося напередодні Різдва, 25 грудня. У теплій воді гинула риба, яку викидало на Перуанське узбережжя. Тоді, щоб її утилізува­ти, доводилося залучати навіть армію.

Тривалий час вважалося, що Ель-Ніньйо має лише регіональний вплив. Лише наприкінці XX століття встановлено його зв’язок із кліматом планети. Виявилося, що під час Ель-Ніньйо теплі хвилі переміщуються до Європи.

– Чим далі регіон від Ель-Ніньйо, тим слабший його вплив на погоду, вважає Віра Балабух. – На території Європи за­звичай узимку фіксується по­ширення субтропічних гребе­нів, які сприяють поширен­ню теплого й сухого повітря з субтропіків. В Україні Ель-Ніньйо сприяє різким потеплінням, потужним хвилям тепла і без­хмарній, сухій погоді.

При прогнозуванні температури повітря на зиму виникла суттєва складність, пов’язана з унікальними умовами в океанах на на­шій планеті. Адже у цьому році Світовий океан надзвичайно теплий, з квітня його температура най­вища за останні 40 років. Але вплив Ель-Ніньйо далеко не ви­значальний. Причиною зміни клімату на нашій планеті є діяльність людини. Глобальна середня температура останнього де­сятиріччя (2011-2020 рр.) бу­ла такою, як 6500 років тому.

Літо 2023-го стало найтеплішим за увесь період інструментальних спостережень. Тож, враховуючи клі­матичні тенденції й розвиток Ель-Ніньйо, ймовірно, цієї зи­ми буде багато погодних несподіванок.

Наприклад, у 2015 році Ель-Ніньйо мало найбільшу потужність. У серп­ні й вересні того року на те­риторії України фіксували аномально високу темпера­туру повітря. Зима тоді була теплою, лише в січні темпера­турний фон був у межах кліматичної норми.

Якою буде цьогорічна зима?

У цьому році Ель-Ніньйо по­чало формуватися улітку, тож, за оцінками фахівців, буде мати найбільшу потужність узим­ку, його вплив збережеться й весною. Очікується, що зима 2023-2024 років буде, ймовірно, теплою, з дефіци­том опадів, а середня темпе­ратура повітря за зиму в Укра­їні може бути на 1-2 градуси вища за кліматичну норму.

Зима не буде хо­лодною. Хоча все одно будуть темпе­ратурні коливання, але без сильних морозів, лише в ок­ремі ночі температура повітря опускатиметься до мінус 10-15 градусів. Тоді як протягом більшості днів переважатиме температура близько нуля – з коливанням від мінус п’яти до плюс п’яти градусів. Чи може така тенден­ція призвести до того, що класичні зими в Україні з морозом і снігом згодом взагалі зникнуть?

– Температура повітря про­довжує зростати, особливо в холодний період. Тому так, цілком можливо, що до кін­ця століття у багатьох регіо­нах України можуть зникнути класичні метеозими, – вважає Віра Балабух. – Вони бу­дуть рідкісним явищем.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися