Наталія ЧУГАЛІНСЬКА
Тернопілля

За давнім рецептом випарює у печі мазь від опіків та обморожень

11 лютого, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

А також рятує людей масажами, робить трав’яні збори і помічні настоянки

Незвичайною родзинкою у садибі Наталії Чугалінської з Білокриниці є українська піч. У ній не тільки пече духмяний хліб, а й випарює мазі, біля її тепла і потріскування дров робить масажі хворим. Влітку ця садиба буяє різнотрав’ям, у повітрі витає запах меду. Адже виросла Наталія у родині пасічників, і тому добре знає цілющість бджолопродуктів. На їх основі тепер готує мазь за старовинним рецептом, яку використовує під час масажів.

«Бабити», тобто радити

Наталія Чугалінська – дипломований масажист. На початку двотисячних, коли залишилася без роботи, вирішила робити масажі. Від ефірних олійок, які використовувала, виникло подразнення. Якраз у той час навідалася до дідуся у село Башківці на Шумщині.

– Дідусь був пасічником, знався на травах, методах народного лікування, – згадує Наталія Чугалінська. – Всі пасічники у Башківцях знали рецептуру старовинної мазі, яку привіз із Сибіру один односельчанин. Дідусь завжди мав цю мазь вдома і використовував при ранах, опіках. «Спробуй, намасти руки», – порадив він мені.

Це мазь на основі прополісу, воску та живиці. Вона настільки благотворно діє на шкіру, що вже на третій день у Наталії від алергії не лишилося й сліду. Тому стала використовувати цю мазь під час масажів. І помітила, що вона працює краще, ніж спеціальні креми. Згодом Наталія стала сама готувати цю мазь, але експериментувала, додаючи трави, ефірні олії. Кращих ліків для масажів і шкіри годі знайти! Дуже помічна також при тріщинах, ранах, опіках, обмороженнях. Що цікаво, Наталія мазь випарює у печі, яку вважає осердям української хати. Таким чином готує і мазь для обличчя з лілій, яку дуже полюбляють жінки.

– Я розумію, що жінки зараз хочуть залишатися молодими, але запам’ятайте: це нереально. Тому що відбуваються вікові зміни. Молодість можуть продовжити спеціальні процедури, та вони мають побічні дії, – пояснює Наталія. – Колись вік жінки викликав повагу. Адже травництвом, лікуванням займалися старші жінки, які мали досвід. У селах навіть було таке поняття «бабити», тобто радити.

Жінкам корисна півонія та мар’їн корінь

Влітку на подвір’ї Наталії Чугалінської кожен клаптик землі засіяний лікарськими рослинами. А заготовляє жінка їх пів сотні видів! Вважає, що найкращі ліки ростуть у нас під ногами. Господині біля будинків висаджують декоративні півонії, а Наталія – лікарські. Ці квіти були в пошані у наших прабабусь, адже допомагають жінкам навіть при задавнених проблемах. Півонії корисні і дівчаткам, і жінкам під час клімаксу, і вісімдесятилітнім бабусям. Тому що покращують обмін речовин, нормалізують кількість гормонів.

– Також я дуже люблю мар’їн корінь. У ньому є компоненти, яких може не вистачати, зокрема має фітогормони, які діють м’яко, не викликаючи звикання. У легших випадках я раджу пелюстки мар’їного кореня до чаю, в тяжчих – настоянку з цієї рослини на червоному вині, що паралельно зі спеціальним масажем приводить до стабілізації місячних, – радить-бабить Наталія Чугалінська.

Пані Наталія зазначає, що для організму корисні також чайна троянда, ірис, але не бородатий, а такий, який ріс колись біля плоту. Материнка добре відновлює і жіноче, і чоловіче здоров’я. Для підшлункової корисний чай з суниці, для травного тракту – цвіт парила.

– Багато трав можна додавати не тільки у чай, а й у салати, до м’яса як приправу, – зазначає пані Наталія. – Наприклад, тим’ян (чебрець), який сприяє нормалізації обмінних процесів. М’яту влітку свіжою запарюю для чаю, а взимку – сушеною. Ця рослина не тільки заспокоює нервову систему, а й поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту.

Взимку люди хворіють вірусними хворобами. Коли кілька років тому вирував ковід, пані Наталія радила настоянку прополісу, масажі, але не хворим з тяжкими формами, а на стадії одужання. Помітила, що той, хто вживав прополіс, не мав проблем зі згущенням крові, тромбозом.

Своїм досвідом Наталія Чугалінська поділилася з викладачами та студентами Тернопільської медичної академії. Її напрацювання увійшли до наукового збірника «Філософія збереження волинської знахарки. Хімія чудодійного кременецького бальзаму», який видали у цьому вузі.

– Я не маю якогось надзвичайного дару, – наголошує Наталія Чугалінська. – Просто завдяки знанням з анатомії та практиці масажиста відчуваю тригерні точки – тобто своєрідні блоки. І тому можу порадити рецепти з травництва для профілактики. Але не для лікування!

Олена ПАВЛЮК

Як зварити старовинну мазь з воску, котра загоює рани, опіки, як правильно та обережно, не зашкодивши здоров’ю, вживати трав’яну суміш «Трійчатка» для очищення організму, а також інші поради Наталії Чугалінської – читайте  в одному з  номерів журналу «Люди і долі».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися