У Ковелі починається акція протесту, учасники якої планують перекриття траси на Ягодин
Волинь

У Ковелі починається акція протесту, учасники якої планують перекриття траси на Ягодин

19 квітня 2017, 11:32
0
2
Сподобалось?
2

У Ковелі продовжують вирувати події навколо ковельської філії ДП «Укрветсанзавод». На підприємстві накопичилося понад три тисячі тонн тваринних відходів при теперішній здатності заводу переробити за добу 5-7 тонн. Якщо з кістковими рештками від свинарства та великої рогатої худоби ветсанзавод раніше справлявся без проблем, то останнім часом сюди все більше звозилося відходів із курячих птахокомплексів – це кишківник птахів та пір’я. Їх переробка технологічна складніша, та й «аромат» такого добра більш відчутний. Чисельними перевірками ще минулого року засвідчувався непридатний до роботи стан ковельської філії «Укрветсанзаводу». Проте зупинити його роботу місцева влада не мала змоги, оскільки підприємство є у прямому підпорядкуванні Мінагропрому.  Більше того, з якогось дива, на ветсанзавод у Ковель минулого року призначили нового директора аж з окупованих територій Луганської області Вадима Сухоноса. Всупереч усім висновкам екологів та здоровому глузду, він протягом кількох місяців санкціонував прийом тваринних відходів. Причому відбувалося це все переважно вночі. Дохлятину на ветсанзавод звозили у закритих автівках, щоб приховати злочинні наміри від стороннього ока. Проте запахи із ветсанзаводу ставили все відчутнішими. Тож мешканці прилеглого до підприємства мікрорайону Ковеля наважилися на радикальний крок і заблокували дорогу до заводу. Блокада триває уже місяць. Проти Вадима сухоносу відкрите кримінальне провадження, однак він накивав п’ятами з області.

Нині ж, коли завезення сировини на ветсанзавод зупинилося, постало питання утилізації накопиченого там «добра». Від екологічної катастрофи місто та прилеглі водойми рятує погода, адже підвищення температури повітря автоматично пришвидшить процеси розкладання тваринних рештків і пришвидшить їх поширення у повітрі, у грунті та воді. Вирішити питання з утилізацією відходів мали б на сесії Волинської обласної ради. Проте конструктивного діалогу не вийшло. Засідання перетворилося фактично на розправу над головою Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, якого, як представника влади, звинувачували у бездіяльності голова Волинської обласної ради Ігор Палиця та організована під нього більшість. Зрештою ж, коли Володимир Гунчик запропонував виділити на роботи із захоронення, вивезення та утилізації відходів 500 тисяч гривень, більшість відмовилася, обмежившись загальними фразами «треба якомога швидше зробити», «захистити людей», «добиватися у Києві», «скласти чіткий план». У той же час, нині не до балачок. Обласна екологічна комісія пропонувала певні кроки, які могли б потрохи вивести ситуацію з тупика. Зокрема, планувалося спалити кістки ВРХ, які вже більше схожі на дрова, у кар’єрі Села Старі Кошари на Ковельщині, однак проти цього вступила місцева громада. Люди подумали, що у них під боком закопають усю дохлятину, й перекрили дорогу до кар’єру. Мовляв, ковельчани допустили таку проблему, то чому ми маємо за неї віддуватися. У процес включилися й політичні чинники, адже тема стала вигідною для піару. На потягнулися представники різних політичних сил та депутати різних рівнів «захищати» громаду. Проте від палких промов, фотографій у «Фейсбуці» та закликів «боротися за свої права» справу з місця не зрушилася. Нині, з ініціативи Волинської ОДА, на ветсанзаводі відбувається пакування відходів птахо виробництва, які є найбільш проблемними, у поліпропіленові мішки, які надали виробники цукру в області. Проте робота досить непроста й просувається повільно. Частину дохлятини з Ковельського ветсанзаводу мали прийняти інші філії ДП «Укрветсанзавод», однак відвантажити вдалося лише три машини, адже ситуація на аналогічних підприємствах в інших областях ще гірша. Зокрема, на Львівщині ветсанзавод накопичив 50 тисяч тонн тваринних відходів.

Одним з виходів могло б бути захоронення рештків тварин з ковельського ветсансазовду на території Повурського авіаційного полігону. На цю територію можна було б у подальшому перенести й сам ветсанзавод, адже таке підприємство критично необхідне для регіону. Але для цього потрібно отримати погодження із Міноборони. На позитивний результат тут теж сподіватися важко, ЗСУ нині активно використовують полігон за прямим призначення. Міноборони намагається повернути усі «відтиснуті» місцевими радами та адміністраціями землі полігону.

Сьогодні ж у Ковелі стартувала акція протесту за участі місцевих жителів та представників молодіжного крила партії «Національний корпус». Вони хочуть привернути увагу до проблеми ковельського ветсанзаводу перекриваючи міжнародну трасу на Ягодин.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися