Ковельський ветсанзавод законсервують, а відходи вивезуть
Волинь

Ковельський ветсанзавод законсервують, а відходи вивезуть

12 травня 2017, 17:38
1
-1
Сподобалось?
-1

Днями на Волині побував перштй віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, компанію йому склали представники Мінекології та Держспоживслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. На Волинь їх привела ситуація навколо ковельської філії ДП «Укрветсенсанзавод». За участі обласної влади вони провели нараду, на якій виробили рішення щодо пришвидшення вивозу та утилізації тваринних рештків.

Степан Кубів, наголосив, що питання утилізації залишків, яким займається ДП «Укрветсанзавод» загальнодержавне. Нині із 37 філій «Укрветсанзаводу» існує всього 18, при цьому лише 9 реально працюють. Ковельська філія, найменш проблемна, але істерія навколо неї була свідомо підігріта певними політиками. Зокрема, голова Волинської облдержадміністрації, розповів, що людям доносили неправдиву інформацію, мовляв у рештках тварин міститься сибірська виразка та африканська чума.

Нині ж на території області – у Ковельському та Турійському районах – визначено 5 ділянок, куди будуть вивозити відходи з ковельського ветсанзаводу.

Зокрема, керівник фермерського господарства «Аміла», яке працює на землях Турійщини, Роман Микитюк заявив, що відходи, які вивозяться є не тільки безпечними, а й корисними для сільського господарства. Їх буде використано як добрива. До речі, це був один з пунктів початкового плану утилізації рештків з ковельського ветсанзаводу, який затвердили на обласній екологічній комісії. Проте, коли у на сесії обласної ради голова ОДА Володимир Гунчик говорив про це, його не чули через політичні амбіції.

Присутній на засіданні народний депутата Степан Івахів, який представляє у парламенті, зокрема, й Ковельщину, розповів, що теж займався питанням ковельського ветсанзаводу. Зокрема вів перемовини із міністром АПК Тарасом Кутовим. Зокрема, велася мова про захоронення відходів на Поворському авіаційному полігоні, для чого потрібно було отримати узгодження Міноборони. Проте профільне міністерство, до структури якого і належить «Укрветсанзавод» бездіяло. Нині на Поворському полігоні визначили три ділянки, куди будуть вивозити рештки. Погодити питання мають найближчим часом.

Сам же ковельський ветсанзавод вирішили законсервувати. Говорили про те, що робота таких підприємств украй необхідна для держави, адже в Україні широко розвинена промисловість та активно працює аграрний сектор. Тому Держпродспоживслужбою працює над виведенням ДП «Укрветсанзавод». Визначать стратегічно важливі філії, які отримають держпідтримку та статус окремих юросіб, інші передадуть до фонду державного майна.

Степан Кубів пообіцяв взяти ситуацію у Ковелі під особистий контроль і уже наступного тижня перевірити, як просувається робота за наміченим планом. До речі, згадали у документі й останнього директора ковельського «заводу смерті» Вадима Сухоноса, який наробив на Волині проблем і подався у біга. Щодо нього посилять розшукові заходи.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Турійськ
    Турійськ

    А може ці відходи до Микитюка направляти ,під його хату??? А що - добрива ж ,корисні((

    14 травня 2017, 14:23
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися