У Луцьку триває збір підписів за відкликання депутатів міськради
Волинь

У Луцьку триває збір підписів за відкликання депутатів міськради

18 липня 2017, 18:30
0
0
Сподобалось?
0

Як ми повідомляли, на початку минулого тижня відбулися збори лучан щодо відкликання п’яти депутатів Луцької міської ради: екс-членів «Солідарності» Євгенія Ткачука і Олександра Козлюка та трьох депутатів-радикалів Сергія Були, Костянтина Петрочука і Аркадія Соломатіна. Було створено ініціативну групу. Зареєструвавши документи у виборчкомі, відповідно до законодавства, вона почала збір підписів. У різних районах Луцька з’явилися спеціальні палатки. Оскільки процедура достатньо проста і її реально реалізувати, депутати, яких хочуть відкликати з міської ради, та їх прихильники чинять опір збору підписів.

Ініціатором процесу відкликання обранців громади виступає депутат Луцької міської ради від БПП «Солідарність» Артем Запотоцький. Він розповів про процедуру збору підписів. Оскільки у місті один багатомандатний виборчий округ, згідно із законом, підписатися зможе будь-який лучанин, який володіє правом голосу. А щоб у Луцьку відкликати депутата, треба зібрати підписів не менше, ніж виборча квота для міста, яка склала 1562 голоси. Після цього підписні листи передадуть у ТВК, а поліція протягом 20-ти днів вибірково перевірятиме 10% підписів. Якщо усі процедури будуть виконані без порушень, ТВК офіційно поінформує про це політичні партію, від яких висувалися відкликувані депутати. Рішення про позбавлення мандатів прийматимуть з’їзди цих політсил.

Артем Запотоцький навів також цікаву статистику – скільки ж реально лучан підтримало на виборах вище згаданих депутатів. Так за Ткачука проголосували 799 виборців, за Козлюка – 238, за Булу – 300, за Аркадія Соломатіна – всього 113. Костянтин Петрочук був головою виборчого списку радикалів, тому пройшов до міської ради за рахунок подолання партією виборчого бар’єру.

– Вже в перший день ініціативи до мене була сотня дзвінків. Люди зверталися і питали, де можна підписатися за те, щоб позбавити мандатів зрадників. Станом на сьогодні найбільше підписів зібрав Євген Ткачук – 1050. Колишній головний радикал Сергій Була зібрав 1006 голосів. Стільки ж у Олександра Козлюка. Костянтин Петрочук має – 993 підписи. А депутат Аркадій Соломатін – 984, – розповів Артем Запотоцький.

За його словами, збір підписів завершиться наступного тижня.

– Всі, коли йшли на вибори, знали про існування імперативного мандату. Тому зараз дивно чути ниття. До речі, закон для всіх один, будь-ласка, теж створюйте ініціативну групу і збирайте підписи. Тільки я не буду бігати від палатки до палатки і влаштовувати сварки. Якщо так станеться, я спокійно складу мандат і піду готуватися до нових виборів, - додав Запотоцький.

На останок він запропонував опонентам як нарешті вийти з політичної кризи у міській раді. Зокрема, ще у березні Луцьк був фактично готовий до процесу об’єднання з Прилуцькою сільською радою в одну громаду, проте нова більшість відмовилася за це голосувати.

– Якщо таке рішення буде проголосоване автоматично відбудеться розпуск міської ради, всі ми підемо на перевибори і далі кожен побачить, як його оцінюють виборці, – зазначив ініціатор відкликання депутатів.

Відзначимо, що на зустріч прийшли також Сергій Була та Євген Ткачук. З останнім була невелика група підтримки.

Сергій Була дуже емоційно звернувся за Артема Запотоцького. Булу образило те, що колега назвав його зрадником:

– Я хочу побажати тобі здоров’я, щоб поговорити по чоловічому. Так, як ми могли говорити, коли були молодші. Мій син мене питає чому я зрадник.  Якби була інша ситуація, я б просто набив би тобі морду, – заявив Сергій Була.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися