Журналісти Луцька виступають за дерусифікацією меморіалу та перейменування вулиць
Волинь

Журналісти Луцька виступають за дерусифікацією меморіалу та перейменування вулиць

14 квітня 2022, 21:26
0
1
Сподобалось?
1

Луцьку відбулися збори ініціативної групи, яка майже на сто відсотків складається з працівників волинських ЗМІ. Всіх об’єднала ідея декомунізації та дерусифікації міста й Волині загалом. Загалом йдеться про модернізацію меморіалу та перейменування вулиць.

Історичним консультантом ініціативи виступає представниця Інституту історичної памʼяті Леся Бондарук. Зокрема вона вже провела своєрідну інвентаризацію луцького меморіалу на наявність неприпустимої інформації й символіки та зміни його призначення загалом. Йдеться не лише про заміну напису «1941–1945» на стелі перед центральним входом, який у межах радянської історіографії означав межі Другої світової війни.

– Дійсності не відповідає ні перша дата, адже всім давно відомо, що Друга світова війна почалася у 1939 році, ні друга, бо на меморіалі є багато інших об’єктів, значно новіших. Найсвіжіший пам’ятний знак десантникам тут розмістили у 2021 році. Також уже зарезервоване місце під вшанування загиблих на війні з Росією. Ото меморіал тепер охоплює значно ширшу історію, – пояснила Леся Бондарук.

Також з меморіалу потрібно прибрати елементи, котрі підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію. Це копії радянських орденів, які містять зображення Леніна, Сталіна, навіть на орден Олександра Невського примудрилися вліпити серп і молот. На центральній стелі меморіалу розміщено копію «Ордену Перемоги», котрий містить зображення московського кремля та напис СССР. На одній зі стел розміщено напис, який вшановує загиблих у 1946 році та пізніше працівників НКВС, які знищували національний спротив на Волині.

Натомість ініціативна група виступає за ремонт тієї частини меморіалу, де справді поховані солдати й офіцери Червоної армії, які брали участь у звільнені від нацистів Луцька й Волині. Тут потрібно оновити плити.

Ще одне важливе питання – перейменування вулиць. Загалом 105 вулиць Луцька названі або на честь російських чи радянських діячів, або пов’язані з Росією. Відповідний список склав краєзнавець Петро Троневич. Рішення про перейменування чотирьох вулиць вже прийняті раніше, однак реалізація процедури затягується вже кілька років. Тобто, наразі, потрібно прийняти рішення ще по 101 вулиці. Кілька з них доцільно залишити, оскільки вони названі на честь радянських військових, котрі причетні до звільнення Волині від нацистів. Для прикладу, це вулиці на честь генерала Баранова, військових Конякіна, Трункіна тощо. Натомість маємо приклад вулиці Кутузова, котра до 1957 року іменувалася на честь українського героя Другої світової війни Івана Кожедуба, однак її суто з національних мотивів пере назвали на користь російського полководця.

Звичайно зараз будуть лунати голоси невдоволених, мовляв питання не на часі. Однак насправді це теж є боротьба з «рускім міром», адже через такі культурні якорі путінська Росія розглядає територію України як спільний простір. І чим швидше ми вичистимо свої міста від таких якорів, тим краще. Сьогодні як ніколи в Україні на часі питання розриву з Росією. Ніщо не має нас поєднувати з народом вбивць, гвалтівників та мародерів.

Учасники зборів проголосували за обидва пункти запропонованої програми з дерусифікації Луцька й готуватимуть відповідне подання до Луцької міської ради. Найближчим часом ініціативу зареєструють у міському ЦНАПі, також створено сторінку у Фейсбуку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися