Луцьк може залишитися без гарячої води
Волинь

Луцьк може залишитися без гарячої води

12 червня 2023, 12:25
0
0
Сподобалось?
0

Десятки тисяч лучан можуть залишитися без гарячої води через борги держави та населення і тарифні рамки. Під час повномасштабної війни підприємству Луцької громади ДКП «Луцьктепло», можливо, доведеться відмовитися від гарячого водопостачання. Хоча б тимчасово.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Директор «Луцьктепла» Іван Скорупський розповів, чому виникла кризова ситуація:

«У межах Луцька на сьогодні майже 55 тисяч споживачів теплової енергії, тобто фізичних та юридичних осіб, які платять за опалення. З них 41 тисяча отримують гарячу воду як комунальну послугу. Якщо подивитися на загальну статистику, вчасно платять 94% споживачів. Проте навіть борги решти 6% становлять критично важливу суму для підприємства. Населення боргує підприємству за гарячу воду та за теплову енергію 183 мільйони гривень. В умовах війни за цей опалювальний період приріст заборгованості становив близько 30 мільйонів гривень. Усе це не дає нам можливості розрахуватися за газ. І у цьому найголовніша проблема», – пояснює пан Скорупський.

Директор пояснив, на що мали спрямувати ці кошти. Цьогоріч було заплановано замінити 3,4 кілометра теплових мереж. А це коштує близько 20 мільйонів гривень.

Ще одним боржником перед підприємством є держава. Згідно із законом, ухваленим Верховною Радою України у серпні 2022 року, до кінця воєнного стану накладений мораторій на підняття тарифів на комунальні послуги. Тож сьогодні вони збиткові. Рівень покриття тарифом собівартості становить 80%. А вартість енергоресурсів шалено зросла.

Різницю між тарифом і собівартістю зобов’язалися покрити з державного бюджету, проте таку компенсацію «Луцьктепло» фактично не отримало.

«Луцьктепло» не обмежується простими закликами споживачів гасити борги та вчасно платити за комунальні послуги. З початку 2022 року підприємство подає до суду, а виконавча служба примусово стягує борги. Або ж боржники звертаються до «Луцьктепла» за укладанням договорів реструктуризації боргу. За цим договором вони платять третину суми одразу і решту – протягом року.

З лютого 2022-го до травня 2023-го 105 споживачів пішли на укладення таких договорів і заплатили 2,8 мільйона гривень.

Тож чи постачатиме «Луцьктепло» гарячу воду лучанам, залежить від самих споживачів. Підняття ж тарифів до рівня рентабельності поки не обговорюють, чітких строків оплати боргу з боку держави також немає.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися