Леонід СТЕФАНОВИЧ вручає школярам символічний ключ
Волинь

У Луцьку відкрили першу за часів незалежності школу

11 вересня 2018, 12:42
0
0
Сподобалось?
0

Для обласного центру Волині свято першого вересня цього року було особливим. Вперше за 27 років тут відчинила двері нова школа-ліцей. І символічно, що вона має номер 27. Навчальний заклад дуже гарний, з басейном, міні-футбольними полями зі штучним покриттям та вуличними тренажерами, залою для танців і занять музикою, бібліотекою, актовою залою. Всього, що тут є, і не перелічити.

Нарядно одягнуті у вишиванки, з величезними букетами квітів, учні не могли дочекатися, коли ж нарешті їм дозволять увійти всередину і сісти за новенькі парти. Але кожен з поважних гостей, який завітав на свято першого дзвоника, хотів сказати слово про нову школу, дати настанови учням і вчителям. Виконувач обов’язків міського голови Григорій Пустовіт, його радник Ігор Поліщук, народний депутат Ігор Лапін, начальник міського управління освіти Зіновія Лещенко. Усі казали теплі, щирі слова новоселам.

Але були на святі гості, які хвилювалися не менше педколективу на чолі з директором Віталієм Бондарем, учнів і їхні батьків. Це будівельники. Генпідрядником будівництва протягом семи років була фірма «Житлобуд-2». Як зізнався її директор, депутат обласної ради Леонід Стефанович, так довго і важко вони не будували ще жоден об’єкт.

– До цьогорічного першого вересня ми йшли довгі сім років. Хоча мали збудувати за 22 місяці. І ми б це зробили. Але будувати без грошей неможливо, – зазначив Леонід Стефанович. – А з фінансуванням були проблеми. Хочу наголосити, що з нашого боку ми не витратили жодної зайвої копійки. У 2015 році кошторис будівництва становив 69 мільйонів гривень. За цей час зросла зарплата, вартість будівельних матеріалів, а ми збудували школу за 64 мільйони. 5 мільйонів зекономили.

Будівельники дуже скромно говорять про свою роботу. Адже те, що 27 ліцей виглядає таким яскравим, сучасним, світлим – це, без перебільшення, їхня заслуга. Бо за проектом тут на стінах мала бути вапняна побілка, у деяких приміщеннях бетонна підлога, а в басейні і в туалетах – найдешевші плитка і сантехніка. Навіть огороджена школа мала бути звичайною сіткою. Цей проект з ініціативи будівельників коригували по декілька разів на рік.

– Нам постійно закидали, що ми міняємо дешеві матеріали на дорогі. Але ж ми не корівника будували, а школу! Значить, тут мали використовувати новітні матеріали для ізоляції, утеплення, столярку відповідної якості. А навіщо в басейн класти погану плитку, зроблену за старими технологіями, яка почне через рік-два обсипатися, коли є сучасна?

Прораб «Житлобуду-2» Андрій Денисюк досі шкодує, що на стіні басейну не дозволили викласти дельфіна.

– Діткам була б радість, – зауважує фахівець. – Зате стіни розмалювати нам не забороняли. І все, що на них намальовано, – це заслуга нашої працівниці Наталії Сікорської. Взяли на себе також «відповідальність» і розфарбували коридори та класи у різні кольори. І все це без додаткових фінансових затрат!

По тому, з якою любов’ю розповідають будівельники про своє дітище, видно, що вони вклали у нову луцьку школу свою душу. Бо будували її для дітей своїх сусідів, друзів, знайомих та й для власних.

– У цей радісний день хочеться добрим словом згадати людей, які свого часу дуже багато зробили для цієї школи. Це покійні голова ОДА Борис Клімчук, луцький міський голова Микола Романюк, – з вдячністю згадує Леонід Стефанович. – І не було би свята у 27-й школі цьогорічного 1 вересня без підтримки нинішніх керівників області Олександра Савченка та Ігоря Палиці, а також народного депутата від Луцька Ігоря Лапіна. Ну і наші міські депутати вчасно зреагували та, попри перепони, проголосували за перерозподіл коштів.

Зауважимо, що якби всі гілки влади міста спрацювали злагоджено торік, то свято першого дзвоника у 27-й школі можна було б проводити у 2017-му. А так у кошторисі будівництва з’явилися зайві витрати – майже півмільйона гривень на опалення збудованої, але порожньої школи. Тепер потрібні фінанси для будівництва спортзалу. Сподіваємося, що у цьому питанні в пріоритеті будуть здоровий глузд та інтереси дітей, а не політика.

Наталка СЛЮСАР, м. Луцьк 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися