Чи відмінили ЗНО з української літератури та історії
Актуально

Чи відмінили ЗНО з української літератури та історії

1 листопада 2020, 09:56
0
0
Сподобалось?
0

Що чекає на випускників шкіл наступного року

Нещодавно в Інтернеті стала ширитися новина про те, що влада «тишком-нишком» відмінила наступного року обов’язкові ЗНО з української літератури та історії України. У коментарях, звісно ж, істерика і крики про русифікацію, бо ж діти не знатимуть історію своєї країни і не читатимуть україномовних книжок. Насправді – це відверте перекручування інформації.

Можна складати п’ять предметів

Про те, що випускники 2021 року матимуть багато нововведень, Міністерство освіти і науки України почало наголошувати ще кілька літ тому. Саме тоді було прийнято ряд важливих змін, які стартуватимуть наступного року. Отже, як зазначила завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко, державна підсумкова атестація 2021 року проходитиме одразу з чотирьох предметів, а не з трьох, як раніше. Обов’язковими для всіх учасників будуть українська мова і математика. Третій обов’язковий тест випускники можуть вибрати з двох предметів – історія України або іноземна мова. Четвертий і п’ятий предмет (це вже виключно за бажанням учня) – на вільний вибір. Тобто, як бачимо, історія України не відміняється з переліку обов’язкових, а лише тепер обиратиметься між іноземною мовою. До цього року випускникам пропонувалося складати або історію, або математику. 

Полегшать вступ «технарям»?

Обов’язкові ЗНО з математики та української матимуть два рівні складності. Скажімо, якщо дитина надумала вступати на гуманітарний напрямок, вона може складати лише простіший рівень з математики. А от тим, хто навчався у класі з математичним нахилом і хоче вступати у технічний вуз – знадобиться й поглиблений рівень. Те саме стосується й рідної мови з літературою. У 2021 році вступники можуть складати ЗНО з української мови та літератури або ж окремо лише з української мови. Вони будуть самостійно обирати, що саме їм треба для вступу. Грубо кажучи, «технарям» полегшили вступну кампанію, які споконвіків «сипалися» на важких завданнях з української літератури, натомість прекрасно володіли формулами та хімічними реакціями. Тепер вони можуть складати лише тести з української мови.

Вже відомо, що ЗНО з української мови міститиме 39 завдань і написання твору. А повна сертифікаційна робота, яку складатимуть «гуманітарії», міститиме 24 завдання з української літератури та 39 – з української мови, а також 3 завдання, які передбачають надання короткої письмової відповіді та одне розгорнуте завдання  – твір.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися