Графічний процесор для настільного комп'ютера та ноутбука: у чому різниця
Актуально

Графічний процесор для настільного комп'ютера та ноутбука: у чому різниця

22 березня 2023, 11:12
0
0
Сподобалось?
0

Ноутбуки та стаціонарні ПК конкурують в одній ніші, тому пристрої часто порівнюють між собою. Коли справа доходить до компонентів, «слабким» місцем лептопа вважається відеокарта. Розповідаємо, як працює GPU для ПК і лептопів, у чому полягають їхні відмінності та чому є різниця в продуктивності.

Як працює настільний відеопроцесор

Відеокарта на ПК — компонент розміром приблизно зі сторінку А4, який складається з кількох основних елементів:

  • графічного чіпа (GPU) — серця відеокарти, відеопам'яті (VRAM) — спеціальної пам'яті для зберігання графічних даних і текстур;
  • системи охолодження (кулери) — вентилятори та радіатори, які відводять тепло від GPU і VRAM;
  • роз'ємів для підключення до материнської плати (PCI Express) і до монітора (HDMI, DisplayPort, DVI тощо);
  • додаткових елементів (конденсаторів, резисторів, індукторів тощо), які забезпечують стабільну роботу відеокарти.

Настільний графічний процесор працює за таким принципом: CPU надсилає GPU команди та дані для обробки графіки, GPU виконує ці команди за допомогою своїх обчислювальних ядер і використовує VRAM для зберігання проміжних результатів. Графічний чип формує зображення на основі опрацьованих даних і відправляє його на монітор через відеовихід.

Чим відрізняється відеокарта ноутбука

Якщо мова про дискретний GPU, то він являє собою окрему плату, підключену до материнської плати ноутбука через роз'єм MXM або BGA. У дискретної карти вища продуктивність порівняно з інтегрованою, але споживання енергії більше, тому потрібне додаткове охолодження. У дискретної карти власна відеопам'ять (VRAM), яка не залежить від оперативної пам'яті. Графічний процесор лептопа працює за тим самим принципом, що й настільний, але ноутбуки мають кілька відмінностей:

  1. Розмір. У відеопроцесора для настільного комп'ютера більші габарити та вага. Це пов'язано з тим, що в GPU для ПК більше обчислювальних ядер, відеопам'яті та систем охолодження. GPU для ноутбука має бути компактним і легким, щоб не збільшувати розміри та вагу пристрою.
  2. Споживання енергії. Відеокарти в ПК вимагають більше потужності для роботи. GPU для ноутбука має споживати менше енергії, щоб не розряджати батарею та не підвищувати температуру корпусу.
  3. Сумісність. Графічну плату «стаціонара» можна легко замінити за бажанням користувача. Для цього достатньо купити нову відеокарту та встановити її у вільний слот PCI Express на материнській платі. Відеокарту для лептопа не можна замінити або оновити. Щоб це зробити, доведеться займатися пайкою і прошивкою BIOS.

Усі ці фактори складаються в різницю за продуктивністю. У GPU для портативного комп'ютера більше обмежень — живлення, розмір корпусу та вага ноутбука. Пріоритети ставляться на користь енергоефективності, мінімального тепловиділення та збереження компактності, а графічна потужність розглядається в останню чергу.

ПК завжди будуть більш продуктивними, і це пов'язано з фізичними параметрами. Але з розвитком технологій різниця між лептопом і настільним комп'ютером зменшуватиметься, що вже можна спостерігати.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися