Кандидоз у дорослих та дітей
З перших уст

Кандидоз у дорослих та дітей

28 жовтня 2023, 12:36
0
0
Сподобалось?
0

Це захворювання лікарі діагностують найчастіше. І це не дивно, адже розвивається воно на тлі зниженого імунітету. Відтак не оминає ні жінок, ні чоловік, ні дітей. Кандидоз з’являється при  надмірному розмноженні грибка кандиди. І хоч ускладнень зазвичай немає, від нього обов’язково потрібно лікуватися, адже недуга може стати хронічною. А тоді уже проблем не уникнути. Тож детальніше зупинимося на симптомах, видах та лікуванні кандидозу.

Причини, види захворювання та методи діагностики

Захворювання, викликане дріжджовими грибами. Кандиди – умовно-патогенні організми, є у невеликій кількості у носовій та ротовій порожнині кожної людини, у травному тракті та піхві жінок. І до певного моменту не становлять загрози. Проте додаткові фактори чи порушення в роботі організму провокують збільшення їхньої кількості. На це можуть повпливати гормональні збої, захворювання щитовидної залози, неправильний обмін речовин, імунодефіцит, тривала гормонотерапія, шкідливі звички, як-от алкоголізм, куріння, наркоманія тощо. Відтак патогенні гриби швидко розмножуються.

Розрізняють кілька видів кандидозу, зокрема:

  • поверхневий – він уражує слизові (у дітей порожнину рота, а у жінок та чоловіків геніталії);
  • глибокий – атакує сечовидільну та дихальну системи, а також органи травлення;
  • кандидозний сепсис – патологічне ураження органів;
  • кандидоз ранових поверхонь.

Тож аби діагностувати кандидоз, потрібно обов’язково звернутися до лікаря, який проведе первинний огляд, призначить ряд обстежень, зокрема візьме необхідний матеріал для бактеріологічного дослідження. Лише тоді можна буде визначитися із типом захворювання та призначити найефективніше лікування для кожного конкретного випадку.

Як розпізнати недугу

Жінки найчастіше потерпають від генітального кандидозу. Має насторожити, якщо у піхві з’явився свербіж, дискомфорт, печіння, і ці симптоми посилюються під час менструації. Зовнішні статеві губи набрякають, а виділення рясні, сирнисті, густі і без запаху.

У чоловіків під час генітального кандидозу набрякає головка статевого органу, а також турбує печіння, свербіж і біль при сечовипусканні.

У дітей же найчастіше виявляють оральний кандидоз. Немовлята відмовляються від годування, а трохи старші скаржаться на неприємний присмак у роті та біль. Лімфовузли набрякають, а слина стає в’язкою, з’являється білий наліт на язику. Заїди та тріщини у кутиках рота теж сигналізують про появу неприємного захворювання.

Як же боротися з кандидозом?

Якщо ступінь ураження при урогенітальному кандидозі легкий, можна використовувати лише мазі, свічки чи вагінальні таблетки. Досить ефективними під час лікування є Клотримазол, Пімафуцин, Ліварол, Міконазол. Уже за тиждень можна впоратися з патогенною мікрофлорою. Креми та гелі швидко та ефективно усунуть свербіж, лущення, печіння та висип. При цьому вони не всмоктуються в кров. А у разі потреби лікар може призначити також ліки для внутрішнього застосування. Після завершення курсу лікування потрібно ще раз здати аналізи, аби з’ясувати його ефективність і доцільність продовження.

Для лікування орального кандидозу добре підійдуть антимікробні засоби – гелі, аерозолі, розчини, а також антисептики для полоскань.

Оскільки кандидоз – досить поширене захворювання і серед дорослих, і серед дітей. Тож важливо вжити заходів, аби його попередити: дотримуватися правил гігієни, регулярно відвідувати гінеколога та уролога, не застосовувати антибактеріальні препарати без нагальної потреби і стежити за чистотою дитячих речей (іграшок, сосок) та предметів побуту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися