Чим багатша країна, тим холодніше у квартирі
Україна

Чим багатша країна, тим холодніше у квартирі

27 листопада 2022, 17:52
0
0
Сподобалось?
0

Нас попереджають про важку зиму і холодні оселі. Багато українців не уявляють, як жити у квартирах при сімнадцяти градусах тепла. Бо звикли до гарячих батарей, і не важливо, що за вікном ще гріє осіннє сонечко. А от багаті європейці ощадливі – вони особливо не розкошують взимку і живуть у холодних квартирах. 

Гріються електричними простирадлами

Пригадую, як у кінці вісімдесятих мій дід пізньої осені гостював в Англії у двоюрідного брата. Його багато що там здивувало, та найбільше – матраци з підігрівом, бо у будинках було холодно. Лише тепер щось подібне з’являється у продажу і в нас. Моя знайома замовила собі в інтернеті простирадло з електричним підігрівом. Перед сном вмикаєш у розетку – і вкладаєшся вже у тепле ліжко. У найбагатших європейських країнах до цього вже давно звикли. Найхолодніше в оселях у Великобританії – там лише… 15 градусів тепла. Тому сплять з грілкою. У кожному будинку є спеціальна шафка, де їх зберігають, і кожен член сім’ї має свою власну та ще про запас для гостей. Опалюють свої житла зазвичай лише кілька годин на добу. На кожному котлі автономного опалення є таймер, яким регулюють температуру. Британці програмують його на 15 хвилин раніше, ніж прокидаються вранці або повертаються з роботи додому увечері. Крім того, у санвузлах батарей, як правило, немає – взимку температура там не піднімається вище 10 градусів. Така ж ситуація і в сусідній Ірландії. Моя знайома, яка з початку війни проживає у цій країні, розповідає:

– Тут зовсім не кочегарять! Хоча надворі сиро і часто дощить, тільки тиждень тому запалили у приватних будинках. Часто не стільки для себе, як для гостей чи туристів.

У німецьких оселях вночі теж не спекотно. Тож гріються електричними простирадлами, які включаються і вимикаються автоматично. Існують навіть спеціальні рекомендації для температурного режиму приміщень: для вітальні, де сім’я проводить більше часу, достатньо 20 градусів тепла, в спальних кімнатах – 16–18 градусів, в туалетах, коморах – 14–16 градусів. Що цікаво, у багатих країнах вдома холодніше: у Нідерландах – +16 градусів, у Франції та Хорватії – +17, Данії, Чехії, Іспанії та Польщі +18. А тепліше у менш заможних. В оселях Румунії, Угорщини температура повітря у кімнатах взимку добігає до 20 градусів тепла. В Естонії теж раніше любили жити в теплі при +25. Цього ж року економлять всі і всюди, щоб не бути залежними від російського газу.

– У держустановах знизили температуру до 19 градусів, і деякі міністри проводять робочі наради у пальто, – розповідає знайома, яка живе у столиці Естонії. –  У Таллінні мешканцям будинків з централізованим опаленням приходять платіжки з чималими сумами. Тому зараз виграють ті, хто має квартири з пічним опаленням, а таких у Таллінні багато. Кинув за вечір кілька полінець – і зігрівся.

Лікарі радять спати у прохолодних кімнатах

Таким чином у західних країнах не тільки економлять, але й дбають про своє здоров’я. Адже лікарі кажуть, що спати в прохолодному приміщенні набагато корисніше, ніж мліти у перегрітих кімнатах – температура в будинку понад 24 градуси підвищує ризик серцевих нападів. Це стосується не тільки дорослих, а й дітей.

– Дуже важливо, щоб під час сну дитини в кімнаті було чисто, волого і обов’язково прохолодно, – радить відомий дитячий лікар Євген Комаровський. – Нормальна температура повітря має бути 18–20 градусів. Хоча ідеально для сну – 16 градусів плюс тепла ковдра і тепла піжама. Ось це клас!

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися