CБУ остаточно встановила особу Героя, розстріляного після слів «Слава Україні!»
Україна

CБУ остаточно встановила особу Героя, розстріляного після слів «Слава Україні!»

13 березня 2023, 08:53
0
0
Сподобалось?
0

Слідчі Служби безпеки встановили, що українським військовим, якого розстріляли після слів «Слава Україні!», був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович з міста Ніжин. Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський.

Його мобілізували у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області.  Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли  30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

Наразі СБУ вживає комплексних заходів для встановлення військовослужбовців РФ, які скоїли цей злочин.

Раніше 30 механізована бригада та ГШ ЗСУ повідомляли, що страченим бійцем є Тимофій Шадура з Житомирщини. Він вважається безвісти зниклим.

«ГШ ЗСУ розповсюдив без перевірки інформацію, ніби на відео був інший військовослужбовець 30-ї механізованої бригади. Це створило хвилю емоцій та страждань для родини одного з військовослужбовців. Сподіваюсь, перед родиною бійця 30-ї бригади представники командування принесуть вибачення, зроблять усе для з’ясування обставин його зникнення, можливо, там теж знайдеться інформація. І взагалі хай зроблять висновки з ситуації, чи варто в таких випадках поспішати, це ж яка біль для родичів після такої помилки», – написав журналіст Юрій Бутусов, котрий від самого початку обстоював версію з Олександром Мацієвським.

«Варто провести об’єктивну службову перевірку ГШ обставин висування підрозділів 163-го батальйону ТРО у район бою під Соледаром в умовах відсутності даних тактичної розвідки та інженерного забезпечення позицій, що призвело замість запланованого вищим командуванням розгортання на рубежі до фактично зустрічного бою з силами противника, які вже висунулись на це місце. Бійці сумлінно виконали наказ, взвод Мацієвського втримав необладнану позицію, незважаючи на атаку противника. Але були понесені важкі втрати. Не виключено як версія, що саме раптова зустріч з противником могла, ймовірно, привести до захоплення нашого воїна у полон. Потрібно зробити післяопераційний аналіз бою, висновки варто довести до особового складу сил оборони у закритому порядку», – додав Бутусов.

Відзначимо, що Олександра Мацієвського посмертно нагородженно званням Героя України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися