Олександр ІВАНЦОВ
Україна

З «Азовсталі» пішов не у полон, а до своїх

15 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Олександр Іванцов на позивний «Схід» – єдиний воїн, кому вдалося вибратися із захопленої ворогом «Азовсталі» у Маріуполі. Його історія вражає.

Олександр народився в Луганську, брав участь у проукраїнських рухах уже після окупації. Йому довелося втікати з рідного міста, і у 2015-му став до лав «Азову». Прослужив у цьому полку до 2020-го. Коли росія почала повномасштабну війну, «Схід» працював за кордоном. Хлопець був одним із тих чоловіків, хто повернувся і попросився у групу, яку гелікоптером перекидали в уже оточений Маріуполь. В інтерв’ю журналістам він наголосив, що гарнізон Маріуполя виконав своє завдання, давши час іншим захисникам України. Коли ж президент дав наказ врятувати життя, він вирішив виконати його іншим способом. Олександр попросив свого командира не подавати його у списки для росіян, тому військового віднесли до безвісти зниклих.

«Мені мій взвод потиснув руку, побажав успіху, – пригадує Олександр. – Ми планували залишатися удвох з побратимом, але в останній момент він відмовився і вирішив виходити разом з усіма». Боєць додав, що цей друг досі залишається у російському полоні.

«Схід» тиждень переховувався у підземеллі «Азовсталі». Він обдумував різні сценарії виходу, вигадував різні варіанти, що буде казати, якщо потрапить у полон. «Це була суцільна темрява. Більше спав, щоб швидше пройшов час. У мене була розвага: я переплавляв цукор на карамель, робив собі такі цукерки. На сьомий день я дуже погано себе почував, тож вирішив, що якщо не вилізу, то просто помру. Тому на сьомий день я прийняв рішення виходити», – поділився захисник.

Ворога він бачив, адже росіяни вели себе самовпевнено – палили вогнища, голосно розмовляли. Йому вдалося вибратися з міста.

«Пройшовши 200 кілометрів пішки, стерши ноги в кров, я зумів здобути свободу», – говорить «Схід» і обіцяє розповісти дивовижну історію порятунку, гідну екранізації, у своїй книзі. Наразі військовослужбовець повернувся в стрій та воює у складі 3-ї штурмової бригади, продовжує визволяти рідну землю.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися