Лікарка зі столиці їздить у прифронтові села лікувати пенсіонерів
Україна

Лікарка зі столиці їздить у прифронтові села лікувати пенсіонерів

10 червня 2023, 17:32
0
0
Сподобалось?
0

Молодь з прифронтових сіл на Чернігівщині, Сумщині давно повиїжджала у безпечні місця, а пенсіонери не хочуть залишати своїх осель. «Де народилися, там і вмремо», – так зазвичай кажуть. Звичайно, їм допомагають волонтери, а от медичної підтримки немає. Тож лікарка зі столиці Наталія Лелюх взялася на власний страх і ризик провідувати бабусь і дідусів. Вони називаюють її «Доктор Наташа».

Вона відома у столиці лікарка-гінеколог. Та попри зайнятість неодмінно раз у тиждень викроює час на волонтерську поїздку. Збирає, сортує й доставляє ліки, консультує, повертає віру тим, хто вже на межі відчаю.

– Ми їздимо туди, куди не доїдуть інші, – каже жінка. – Там я потрібна. Звісно, не вилікую інсульту нараз, не врятую всіх, але я залишаю людям віру в те, що допомога буде, що їх не забули, що приїде лікар, який вислухає і просто потримає за руку, залишить ліки й дасть корисні поради. «Доктор Наташа», – так називають мене пенсіонери.

 У цих забутих селах напівзруйновані будинки, а в них є лежачі, які відмовляються евакуйовуватися. До них найперше заходить Наталія. Привозить із собою медикаменти. Найбільше бабусі просять знеболюючих, бо ж «треба картопельку, цибульку полоти, щоб спина не боліла». Комусь треба тиск поміряти, підказати, які препарати варто приймати. При зустрічі з нею всі обіймаються як з найріднішою людиною.

– Дуже добре, що нас не забули, бо медицини тут ніякої нема. Бери вмирай та й усе, – додає дідусь Дмитро, який прийшов до волонтерського автомобіля. – Дай Боже їм здоров’я, що турбуються про простих людей.

Наталія на такі слова лишень посміхається. І додає, що переворот у її свідомості почався ще з часів Майдану.

– Зараз я перебуваю там, де максимально потрібна. Часом чуємо вибухи поруч, або їдемо по ще не розмінованих територіях, але ж люди нас і там дуже чекають. Там мій досвід найкорисніший. А огляд майбутніх мам та приймання пологів – це віддушина. Народження нового життя – це ніби поштовх до порятунку, того, що є! – філософськи розмірковує лікарка.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися