Військові врятували ікони зі знищеного Бахмута
Україна

Військові врятували ікони зі знищеного Бахмута

18 червня 2023, 18:56
0
2
Сподобалось?
2

Чотири ікони знайшли наші військові у майже вщент знищеному Бахмуті. Як розповіли у Львівській обласній раді, військовослужбовці підрозділу швидкого реагування «Шквал» групи Сил спеціальних операцій отримали наказ облаштувати спостережний пункт в будинку, де міг базуватися ворог. Після огляду однієї зі зруйнованих під час артобстрілу квартир багатоповерхівки бійці побачили ікону.

«Виходили та наткнулися на цю найбільшу ікону, рамка якої стирчала з-під завалів. Ми її дістали. Напередодні Великодня принесли на свою базу. Більшість з нас віряни. І під час свята ікона була для нас духовним підсиленням бойового духу», – розповів про знахідку військовий з позивним «Лютий». У розбомблених квартирах знайшли ще три ікони.
Бійці спецпідрозділу «Шквал» відсвяткували з цими образами Великдень, а нещодавно привезли їх до Львова. Одна з ікон була пошкоджена, тому воїни її реставрували.

Реставратор Арсен Шпак розповів, що це ікони XIX-XX століття – Богородиця Одигітрія в металевому (латунному) окладі й в дерев’яному футлярі, Спаситель Світу, виконаний у техніці кольорової хромолітографії, Спас-Патократор в латунному окладі й в дерев’яному футлярі й ікона на металі Знамення, що зображає Богородицю-заступницю і до якої молилися у часи лихоліття.

«Цінність цих ікон в тому, що вони врятовані з міста, де точаться жорстокі бої. Це також символ незламності й об’єкт культурної спадщини. Агресія росії нищить все на своєму шляху. І твори мистецтва не є винятком, а подекуди є пріоритетом для нищення. За даними ЮНЕСКО, за зиму 2023 року було знищено 240 об’єктів культурної спадщини, з яких 105 релігійних: храми, костели тощо», – пояснює реставратор.

У Львівському гарнізонному храмі ікони знаходитимуться протягом місяця. Потім військові хочуть експонувати їх в інших містах України та за кордоном.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися