Міноборони переплачує за пальне
Україна

Міноборони переплачує за пальне

4 липня 2023, 11:11
0
-1
Сподобалось?
-1

Міністерство оборони платить своїм постачальникам палива 7% ПДВ, хоча уряд ще на початку вторгнення встановив нульову ставку на паливо для потреб ЗСУ (постанова 178 від 2 березня 2022 року).

За даними джерела «Наших грошей» в Державній аудиторській службі, приватний постачальник у 2022 році через механізм «скруток» відразу вивів з обороту кошти, призначені для сплати податку назад державі. Служба безпеки України поки безуспішно намагається знайти цього постачальника, каже джерело. Назва фірм та обсяги поставок – засекречені.

Наразі у «Прозорро» оприлюднено дані про чотири десятки контрактів на поставку різних видів палива Міністерству оборони за час вторгнення з весни 2022 року. Згідно закону, назви постачальників та обсяги поставок не розкриваються. Відомі лише ціни за одиницю.

Ціни по дизельному паливу у великих оптових контрактах були набагато вищими від ринкових. У листопаді-грудні було підписано кілька контрактів на зимове та арктичне паливо за ціною 56-62 тисяч гривень за тону. Це відповідає ціні 57-63 гривень за літр. Таких цін у той період не було на жодній АЗС в Україні. Найдорожчі види дизелю коштували максимум до 55 гривень за літр і це не опт, а роздріб.

Ціни авіаційного палива у 2022 році у контрактах Міноборони коливались від 48 тис до 75 тисяч гривень за тону.

Бензин А-80 для Міноборони торік коливався у ціні від 38 тисяч до 73 тисяч гривень за тону.

У 2023 році держава передала під контроль Міноборони компанію «Укрнафта». Після цього ціни на всі види палива для МО були радикально знижені.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися