У волонтерки з Луцька шахраї вкрали 100 тисяч грн: зібрала для ЗСУ
Україна

У волонтерки з Луцька шахраї вкрали 100 тисяч грн: зібрала для ЗСУ

6 вересня 2023, 12:53
0
0
Сподобалось?
0

У волонтерки з Луцька Роксолани Несторук з банківської картки зникло 100 тисяч гривень після спілкування з нібито працівником Монобанку. Жінка збирала гроші на дрон для військових.

За словами пані Роксолани, їй надіслала повідомлення нібито підтримка Монобанку, - пише Волиньпост.

Чоловік представився Олександром і написав, що банка накопичування волонтерки тепер має обмеження, тож вона повинна пояснити причину надходження коштів. Для того, щоби зняти «обмеження», волонтерці написали підняти слухавку, коли телефонуватимуть працівники банку.

«У розмові, яка тривала 10 хв, оператор (як він представився), основну частину часу перевіряв мене та ставив питання щодо волонтерської діяльності. Впевнено розмовляв українською, гарно поставлена мова, тому нічого не викликало сумнівів», – ділиться Роксолана Несторук.

Зауважимо також, що фейковий Монобанк у телеграмі має синю «пташку», яка раніше свідчила про те, що користувач справжній та верифікований. Утім, нині таку «пташку» може отримати кожен, хто придбав преміум-підписку. Цим, зокрема, користуються шахраї. 

«Оператор» пояснив, що перекази на картку волонтерки перевищили допустимий ліміт, тому їй потрібно зареєструвати картку, як волонтерську. Раніше з таким проханням зверталися фахівці ПриватБанку, тому і це в пані Роксолани не викликало підозри.

Під час розмови шахрай попросив зайти на електронну пошту, яку вона вказувала при реєстрації, та підтвердити запит. Потім поставив перелік питань, як-от: «кодове слово», «хто здійснював переказ коштів останній», «останнє списання» тощо.

«А між тим запитав PIN-код, який я вказувала при реєстрації», – розповідає волонтерка.

Коли пані Роксолана зайшла у мобільний застосунок банку, побачила, що шахраї списали з її рахунку 100 тисяч гривень.

«У той час, коли аферист досі мав доступ до Монобанку, я встигла переказати на свою карту ПриватБанку залишок коштів – 74 тисячі гривень», – додає Роксолана Несторук.

Нині жінка уже звернулася в підтримку справжнього Монобанку та до правоохоронних органів. Що робити далі, каже, – не знає, бо із зібраних 170 тисяч на дрон залишилося 70.

До слова, вищеописана ситуація є однією із п'яти поширених шахрайських схем, про які застерігають у поліції.

Щойно невідомі просять надати номер картки, PIN-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у СМС, знайте: це – шахраї. Навіть в умовах війни справжні співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися