Агент «Снаров»
Україна

Україну не зраджував – просто хотів грошей заробити

4 лютого, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Суди виносять вироки тим, хто допомагає ворогу вбивати українців

Війна – це час не лише героїв, а й зрадників. Їх серед українців виявилося чимало. Російські ракети здебільшого летять по цілях, які були передані тими, хто серед нас народився, виріс і жив. Від 24 лютого 2022 року правоохоронці затримали чимало тих, хто винен у руйнуваннях будинків і смертях людей. По деяких справах є вже навіть вироки судів. Зокрема, довічно сидітиме у тюрмі 38-річний харків’янин, який у перші дні війни навів ракети на обласну адміністрацію. Тоді загинули 30 людей.  

«Фото військових – не злочин, їх всі бачать»

До 15 років позбавлення волі засудили пенсіонера, який від жовтня 2022-го до березня 2023 року здавав російським окупантам позиції захисників України та рух військової техніки у Кропивницькому. Його затримала СБУ під час знімання Льотної академії Національного авіаційного університету та прилеглого аеропорту у місті.

За даними суду, пропозицію до співпраці з окупантами чоловік отримав через Телеграм-канал у жовтні 2022-го і відразу почав здавати координати стратегічних об’єктів – залізничних вокзалів, місця дислокації ЗСУ та Нацгвардії, військових частин, оборонних заводів. Також зрадник фіксував пересування військової техніки на території Кіровоградщини. На суді чоловік підтвердив, що передавав росіянам таку інформацію, але виправдовував себе. Мовляв, робив це із запізненням у часі, а дещо і зовсім вигадував.

 «Я хотів заробити, але не зраджував Україну», – пояснив свою позицію пенсіонер.

Підозрюваний був переконаний, що фотографування військових частин, залізничних вокзалів та місць дислокації Сил оборони – це не злочин, бо «це бачать усі містяни». А за кожну інформацію йому платили 2-3 тисячі гривень. Таким чином додатково «заробив» 35 тисяч гривень.  Він і сусідові запропонував таким чином «підзаробляти», проте той відмовився і дав про це свідчення. Тепер пенсіонер-«заробітчанин» сидітиме 15 років, а його майно конфіскують. 

Полковник сам вийшов на «вагнера»

За державну зраду суд призначив 15 років ув’язнення з конфіскацією майна і 82-річному полковнику у відставці з Житомира. Також ворожого агента  позбавлено військового звання. Той співпрацював з окупантами з ідеологічних мотивів. У минулому він був начальником штабу розвідки ракетних військ та артилерії. Слідство встановило, що він сам через соцмережі встановив контакт із представником пвк «вагнер». З вересня 2022-го до лютого 2023 року постійно перебував на зв’язку з російським куратором та ретельно виконував його завдання.

Збирав інформацію про розташування у Житомирі стратегічно важливих військових об’єктів, підрозділів військовослужбовців, дані на командирів, пересування та кількість військової техніки ЗСУ. Усі здобуті відомості позначав на карті міста, фотографував її та надсилав ворогу для ракетного ураження. Щоб приховати злочинну діяльність, дотримувався конспірації та користувався позивним «Снаров». Слідством доведено пів десятка фактів передачі ним відомостей ворогу.

Після затримання у березні 2023 року суд обрав ексвійськовому запобіжний захід – тримання під вартою із правом внесення застави у понад 200 тисяч гривень. Уже наступного дня агент вніс ці гроші та був звільнений з-під варти. Після чого він спробував втекти до білорусі, однак його затримали співробітники СБУ за 300 метрів від кордону. Під час обшуку у зловмисника вилучили велику суму готівки та записник із розвідувальною інформацією про підрозділи українських військ.

Ілля СМЕТАНІН

Понад півтора року йде суд над скрипалем, який здав Луцький аеродром

У перший день вторгнення ракетами обстрілювали і Луцький аеродром. Дуже швидко встановили, що їх на летовище навів скрипаль із оркестру «Кантабіле» Ілля Сметанін. Молодий чоловік не приховував свого захоплення так званим «рускім міром», їздив до росії. Паралельно зі скрипкою любив літаки і був частим гостем на аеродромі. Передавав рф дані про типи і кількість військових літаків, місця їхньої дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому.
З 8 серпня 2022 року справу щодо держзради Сметаніна почали розглядати у суді. Обвинувачений свою вину заперечив та заборонив його знімати. На прохання слідства засідання оголосили закритими, оскільки є ризики розголошення державної таємниці. На якому етапі знаходиться розгляд справи, ми попросили прокоментувати суддю-спікера Луцького міськрайонного суду Андрія Подзірова.

– У суді досліджені всі докази, допитані свідки. Зараз іде допит обвинуваченого. Перші свідчення він давав  8 січня цього року, наступне засідання запланували на 30 січня. Далі будуть судові дебати, останнє слово обвинуваченого, і колегія суддів піде до нарадчої кімнати для винесення вироку.

– А з чим пов’язаний такий тривалий розгляд справи?

– По-перше, справа розглядається колегіально, і кожен із трьох суддів має велике навантаження. Їм треба узгоджувати графіки інших засідань, у яких вони беруть участь. По-друге, ця справа досить об’ємна. Великий обсяг інформації, багато свідків. Щоб їх допитати, потрібен був час. Зараз, як я уже говорив, розгляд справи йде до завершення.

Зазначимо, якщо вину Іллі Сметаніна доведуть, то санкція статті передбачає від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Чим закінчиться судовий розгляд, ми обов’язково напишемо.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися