81-річна бабуся продає колекцію вишитих ікон щоб допомогти ЗСУ
Хмельниччина

81-річна бабуся продає колекцію вишитих ікон щоб допомогти ЗСУ

28 січня 2023, 15:21
0
0
Сподобалось?
0

Жителька села Правдівка Хмельницького району Неоніла Боричко 46 років працювала в колгоспі зоотехніком. Тоді не мала вільного часу. Вишивати почала, відколи вийшла на пенсію. Діти виросли й подалися в місто, чоловік помер, і жінка знайшла собі заняття для душі. Майстриня хоче продати всі свої роботи: 22 великі ікони і 40 картин, а кошти передати Збройним силам України.

Зараз бабуся Неоніла взялася за ікону «Неопалима купина». Діва Марія з Немовлям зображується всередині восьмиконечної зірки. Однією рукою вона тримає маленького Ісуса, в іншій – так звану «драбину Якова», що символізує поєднання земного і небесного.

– Тут дуже дрібнесенька канва, її трошки трудніше вишивати, – пояснює майстриня. – Я завжди беруся тільки за ті образи, які мені до душі. Щоб завершити повністю, то потрібно працювати з місяць, а то й, може, швидше, як є час. Це заняття так затягує, що не можна відірватися. Як літом, то я мало вишиваю, бо завжди є робота біля хати й на городі.

У Неоніли Боричко велика колекція ікон та картин. Жінка вирішила продати свої роботи і таким чином підтримати українських воїнів.

– Аби тільки знайшлися покупці, – сподівається бабуся Неоніла. – А гроші до останньої копійки на армію віддала би, щоб швидше була перемога. Подивлюся, як там хлопці в окопах страждають, як їм не вистачає всього. Мокрі шкарпетки, просушити не мають де. Дивишся і плакати хочеться, і плачу не раз. Думаю: то ж чиїсь діти, вони нас від окупантів захищають. Нам добре тут. Хоч на душі дуже тяжко й тривожно, але ж спокій і їсти є що, а вони там день і ніч під обстрілами, – журиться бабуся. – На ті гроші можна купити термобілизну чи шкарпетки. Їм на фронті все треба.

За словами Неоніли Боричко, вона регулярно намагається допомагати армії, чим може. Був період, що двічі на день пиріжки пекла, бо в неї є піч. І вареники варила, і гроші здавала. Треба було машину воїнам купити, то всі складалися в селі.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися