Волинь

Як отримати лікування гепатиту С за державною програмою?

18 липня 2019, 16:21
0
1
Сподобалось?
1

«У мене виявили гепатит С. Лікар сказав, що лікування дуже дороге. А  у мене двоє малих дітей. Нещодавно почув, що таку хворобу можна вилікувати за державний кошт. Це правда? Яким чином це можна зробити?»

Геннадій, Волинська область

Так, в Україні діє державна програма лікування гепатиту С. Про це повідомив головний лікар Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський, якому ми переадресували запитання. Тож, насамперед, вам потрібно підтвердити діагноз в інфекційній лікарні. Опісля написати заяву до Департаменту охорони здоров’я з проханням отримати лікування за державною програмою. Хоча, як зауважив Руслан Семенович, важко хворим пацієнтам вони можуть самостійно підготувати документи і поставити їх на чергу. При обласних Департаментах охорони здоров’я діють комісії щодо включення хворих до державних програм лікування.

Тобто, процедура насправді не важка, набагато складніше – дочекатися того безкоштовного лікування. У реєстрі, який ведуть у Волинській обласній інфекційній лікарні, в очікуванні перебувають близько 2 тисяч хворих вірусними гепатитами В і С. З них 700 чоловік, яким лікування потрібне найближчим часом. На жаль, фінансування не дозволяє охопити всіх, тож за рік безкоштовними ліками користується лише понад 100 хворих. Це, звичайно, дуже мало, але разом з тим це не зрівняти з минулими роками: у 2014-2015-му у нас в області безкоштовно могли пролікувати лише по 10-13 хворих у рік.

– У цьому році ми доотримуємо препарати, на які були виділені кошти ще у 2017 році і починаємо освоювати 2018 рік, – розповів Руслан Морочковський. – За 2019-й ми ще нічого не отримували. Більшість із тих, хто стоїть в нашій черзі, можуть зачекати: хвороба дозволяє. Хто не хоче або має можливість – лікується за свій рахунок. Але охопити програмою всіх зареєстрованих в області ми, на жаль, не можемо.

Загалом курс лікування триває 12 тижнів (буває і 24, але рідше). Грубо кажучи, хворий приймає по одній пігулці в день. Ефективність лікування становить 90-95%, тобто по закінченню курсу хвороба у більшості відступає. Вартість – залежно від важкості перебігу гепатиту – близько тисячі доларів за курс.

Мирослава КОСЬМІНА

Для довідки:

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С, фактично це 2 мільйони осіб. Знають про свій статус та офіційно очікують лікування за державний кошт тільки 52,5 тисячі хворих.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися