Валентина БЕЦЕНКО з лісовими дарами – грибом-панною
Волинь

Волинянка вилікувалась від важкої недуги грибом, який «вилуплюється» з яйця

8 серпня 2020, 13:45
1
3
Сподобалось?
3

Кілька років тому кухар-технолог місцевого ліцею Валентина Беценко зі Старої Вижівки стикнулася з важкою хворобою. Після операції знадобилося постійне лікування та тривала реабілітація. Тому жінка покладається не лише на медичні препарати, а використовує й нетрадиційні методи оздоровлення, зокрема, гриб веселку.

«Вилуплюється» з яйця

– Його називають ще панною, денною губою, срамником, вискочкою, сморчком… А ще яйцем відьми, бо існує легенда, що в давні часи чаклуни використовували його для приготування зілля, яке викликало почуття любові, – розповідає Валентина Михайлівна, яка знає про цей гриб дуже багато. – Росте він з травня і аж до морозів у листяних лісах на родючих ґрунтах, у чагарниках, в ожиннику, у ліщиновому або горобиновому гаю під листям, трапляється в сосновому – у хащах, в моху, біля боліт і навіть озер. Вилуплюється, ніби пташка, з яйця, живе два-три дні.

Цьогоріч через численні дощі цих грибів дуже багато. Втім все одно не кожен може відшукати панну, хоч має вона дуже неприємний запах – срамника чути за 10–20 метрів. Дивовижно, але росте денна губа дуже швидко: за 10 хвилин сягає п’яти сантиметрів, яйце гриба – шість сантиметрів у діаметрі. Нам, українцям, вдивовижу, що французи їдять його, як редиску, приправляючи сметаною.

Лікує безліч хвороб і навіть рак

Веселка має загальнозміцнюючі, ранозагоювальні, антибактеріальні, протиалергічні та протипухлинні властивості. Це визнає навіть офіційна медицина.

Тому не дивно, що гриб використовують для лікування захворювань кишково-шлункового тракту, варикозу, діабету, нирок, трофічних виразок, ревматизму, при отруєнні, ангінах та бронхітах, веселка виводить зайвий холестерин. Існує думка, що завдяки цьому грибу можна назавжди попрощатися із захворюваннями суглобів. А виробляючи перфорин, срамник здатний руйнувати і зупиняти зростання ракових пухлин. Він поєднується з будь-якими ліками. Втім це довготривалий та скрупульозний процес.

Протипоказаний вагітним, дітям, алкоголікам

– З панни роблять настоянки, сушать і перетирають на порошок, їдять сирою, з неї вичавлюють сік, – каже пані Валентина. – А все тому, що має багато антиоксидантів, фітостероїдів, полісахаридів, фітонцидів, амінокислот і мінералів, – додає зі знанням справи кухар-технолог.

Але існує ряд правил, яких варто дотримуватися, готуючи ліки з веселки: різати гриби бажано дерев’яним ножем, якщо такого немає, то дрібнити його руками. Сушити при температурі 30–40 градусів. Настоянку зберігати в темному прохолодному місці.

Веселку можна приготувати на меду, змішуючи компоненти в однаковій пропорції. Або на вині: 15 грамів висушеного гриба настояти в літрі кагору упродовж 14 днів. З панни можна приготувати й масло, заливши дві столові ложки сушеного гриба півлітрою оливкової або лляної олії. Денну губу можна їсти по три шматочки вдень сирою, посипаючи цукром.

– Але панна протипоказана дітям до 18 років, вагітним жінкам, тим, хто має серйозні захворювання печінки, ниркову недостатність, алкоголізм, – каже Валентина Михайлівна. – З обережністю цей гриб потрібно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту у фазі загострення, курцям, тим, хто не переносить його хімічний склад. Отже, у будь-якому випадку потрібно консультуватися з лікарем.

Звісно ж, денну губу не варто вважати панацеєю від усіх хвороб, адже народна медицина існує лише як альтернатива офіційній. Однак, як свідчить практика, іноді там, де безсилі лікарі, на допомогу приходить матінка-природа, і таких випадків дуже багато. То чому б не скористатися її дарами?

Наталія ЛЕГКА

Рецепти лікування різних хвороб грибом веселкою, зокрема, раку – у журналі «Люди і долі» № 8 (102).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Промiнь
    Промiнь

    "Лікує безліч хвороб і навіть рак"......чули? рак лiкуе! а ще варикоз,дiабет та трофiчнi виразки.....коли вже той розум вернеться?

    8 серпня 2020, 16:58
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися