Любов СОЛОВ’ЯНЧИК
Волинь

У бібліотеці на Волині допомагають людям

6 вересня 2020, 11:32
0
-1
Сподобалось?
-1

Головну книгозбірню Маневицького району п’ять років тому очолила Любов Солов’янчик. За фахом – вчитель математики та інформатики. Здобула пані Люба ще й профільну освіту в національній академії керівних кадрів культури та мистецтв. І разом з колективом поставила амбітне завдання – зробити з районної бібліотеки справжній культурно-просвітницький центр Маневиччини. Тому не давала спокою ні собі, ні владі, писала й брала участь у різноманітних проєктах, вибиваючи потрібні кошти. Так вдалося покласти бруківку на вулиці, відремонтувати фундамент, зробити ремонт у фойє. Тепер не соромно будь-яких високих гостей запросити. Важко порахувати, скільки у віддаленому поліському райцентрі побувало на зустрічі з читачами відомих українських письменників: Василь Шкляр, Мирослав Дочинець, Дара Корній, Іван Андрусяк, волиняни Володимир Лис, Надія Гуменюк, Євген Хотимчук та інші.

Для людей з обмеженими можливостями тут теж створені комфортні умови. А раніше діток в інвалідних колясках доводилося заносити на другий поверх на руках. Перед святами для них, а також для незрячих проводяться різноманітні майстер-класи, ігри у шахи.

 – З 2016 року в бібліотеці діє арт-кафе. Ми змогли це зробити, вигравши конкурс місцевих ініціатив. Уже чотири роки проводимо свято Масляної й організовуємо благодійні ярмарки. Бачили б ви, скільки всілякої смакоти напікаємо й наварюємо! І люди із задоволенням приходять, купують, розуміючи, куди йдуть виручені кошти, – розповідає про добру справу Любов Солов’янчик. – Цього року зібрали 15 тисяч гривень для мешканця села Ситниця на пересадку нирки. Торік допомогли дитині, якій потрібна була операція на ніжки, а позаторік зібрали 23 тисячі гривень для родини з Грузятина, у якої згоріла хата. Допомагали також коштами на реабілітацію учасникові АТО з Ведмедки.

Бібліотечний фонд постійно оновлюємо. Завдяки участі в американській програмі «Бібліо­міст» повністю укомплектовані меблями й комп’ютерами. Багато людей приходять у бібліотеку попрацювати в Інтернеті. До речі, прижився і так званий буккросинг – коли усі бажаючі залишають прочитані книги в людних місцях, а інші їх читають і передають далі. Один чоловік з Куклів постійно набирає повний наплічник книг і перечитує, коли корови пасе.

Кілька років діє відкритий простір для спілкування та розваг «БІБЛІОдворик», що розташовується влітку на галявині біля бібліотеки, де на дітлахів чекають лялькові вистави, зустрічі з казковими героями, конкурсні програми, ігри, перегляд фільмів і мультиків в товаристві Губки Боба (на костюм цього популярного героя не пошкодували 9 тисяч гривень).

 – Треба постійно щось придумувати нове, цікаве. Тільки так можна втриматися на плаву, – вважає головна бібліотекарка району.

Ніна РОМАНЮК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися