Ярослав ЛАНЕВИЧ врожаєм задоволений
Волинь

Картоплю люди збирають, а продавати не поспішають

24 вересня 2023, 12:00
0
1
Сподобалось?
1

На ринках Луцька картоплю продають по вісім-дванадцять гривень за кілограм. А у селах вже їздять оптовики і беруть по п’ять гривень. Селяни журяться, бо вкладено у город дуже багато, а віддавати за безцінь врожай не хочеться. Тож ховають бульбу в льох, сподіваючись, що взимку буде хоч трохи дорожче.

Поки осінь дарує погожі дні, всі збирають урожай. У розпалі сезон копання картоплі. Житель села Терешківці, що на Горохівщині, Ярослав Ланевич має свою картоплекопачку, то організував сусідів, родичів, щоб помогли за один день на двадцяти сотих визбирати картоплю.

- Маю сорт Белла Роза, врожай непоганий, - розповідає Ярослав Іванович. - Раніше й пів гектара садили, а зараз невигідно. Бо ціну пропонують смішну, а за солярку треба набагато більше віддати. Зимою люди продавали по три гривні за кілограм, то хай краще свині їдять, ніж даремно віддавати. Позбираємо - завезу в льох. Казали хлопці, що в сусіднє село приїжджали перекупники, по п’ять гривень давали людям. Мало хто віз, бо кажуть, що цьогоріч нема так багато картоплі, як минулого року. І ми спішити не будемо, може, зимою дорожче буде. Хоч би по 10-12 гривень купляли…

В інтернеті можна знайти багато оголошень, у яких пишуть, що доставлять картоплю не лишень до Луцька, а й під двері квартири. Вісім гривень за кілограм. Якщо порахувати, що за сітку (22 кілограми) треба заплатити менше, як двісті гривень, то не дуже й великі гроші. Звичайно, вигідніше продати вроздріб на ринку, але то треба мати час, щоб там цілий день сидіти.

Фермери, які багато літ займаються картоплею, теж чекають на вигідні пропозиції, щоб оптом збути свою продукцію. Голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік розповідає, що раніше на Волинь за картоплею їхали звідусіль, але через війну все змінилося в гірший бік.

- Зрозуміло, що з Донеччини, південних регіонів нема клієнтів, - каже Анатолій Аполлонович. - Проте збільшився попит у Закарпатській, Чернівецькій областях. Можливо, через те, що туди переїхало багато переселенців. Минулого року була геть дешева, і люди потрохи розчаровуються у її вирощенні. Адже, щоб отримати хороший врожай, треба докласти багато праці, коштів, а в результаті віддати за безцінь. Наприклад, із 16 членів нашого кооперативу, третина відмовилася від великих площ і посадили картоплю лишень для своїх потреб. Я постійно спілкуюся з аграріями і багато хто каже: «Краще сою посію. За нею легше доглядати і можна вигідніше продати». У вересні та на початку жовтня серед продавців буде велика конкуренція, тому ціни впадуть до мінімуму. Людям не варто поспішати, можливо, взимку буде дорожче. Я вважаю, що дешевше восьми гривень нема сенсу продавати, бо вкладено чимало коштів і праці.

Руслана СУЛІК

фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися