На Волині депутати звернуться до Зеленського та ВРУ щодо підтримки ЗСУ
Волинь

На Волині депутати звернуться до Зеленського та ВРУ щодо підтримки ЗСУ

8 листопада 2023, 13:01
0
0
Сподобалось?
0

Депутати Волинської обласної ради звернулися до Президента України та Верховної Ради України щодо підтримки Збройних Сил України та недопущення вилучення коштів місцевих громад.

Про це йдеться у проєкті рішення, який внесли депутати фракції «Європейська Солідарність» - повідомляє Інсайдер Медіа.

Подаємо текст звернення:

«Обмеження місцевого самоврядування, зрив децентралізації через позбавлення бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - неприпустимі.

Не витримують критики аргументи, ніби саме ці кошти будуть іти військовим.

Насправді, відібрані у місцевих громад кошти ітимуть не військовим, а двом відомствам, де контроль за їх використанням буде дуже ускладненим: Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСТЗІ) і Міністерство стратегічної промисловості.

За звичною останніми роками практикою це означатиме збільшення кількості корупційних скандалів, а не покращення забезпечення військових.

Натомість, необхідно спрямувати кошти, власне, на підтримку військових: озброєння, оснащення, пунктів постійної дислокації тощо.

Важливо – надавати саме те, чого потребують військові. Проводити закупівлі прозоро, ефективно і швидко. Саме це можуть забезпечити місцеві бюджети.

Також необхідно залишити достатні кошти для обладнання сховищ, облаштування фортифікаційних позицій та інших питань захисту українців – і на фронті, і в громадах.

Для підтримки військової промисловості найбільш ефективним способом є надання бюджетних кредитів з 0% ставкою. Це примусить контролювати такі кошти як державним органам, так і підприємствам.

Виходячи з цього, вимагаємо відмовитись від планів позбавлення міцевих громад законних надходжень.

Натомість, закликаємо Верховну Раду України під час доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» (№10037) внести до нього положення, передбачені у проекті Закону України «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансової підтримки обороноздатності держави» (№10037-2).

Закликаємо передбачити, щоб:

  • 70% коштів з ПДФО військових спрямовувались місцевими громадами на потреби військових, за поданням військових частин;
  • 30% коштів з ПДФО військових – спрямовувались місцевими громадами на облаштування захисних споруд;
  • 100% коштів Дорожнього фонду, який слід передати до основного фонду Держбюджету – спрямувати на бюджетне кредитування військової промисловості.

Децентралізація по праву вважається основою української стійкості. Маємо зберегти і посилити механізми, які зміцнюють нашу країну і зв’язок громадян із Збройними Силами України».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися