Неврологи виявили у Путіна й Медведєва «ходу стрілка»
Світ

Неврологи виявили у Путіна й Медведєва «ходу стрілка»

15 грудня 2015, 17:56
0
0
Сподобалось?
0

Група європейських неврологів, що спеціалізуються на вивченні хвороби Паркінсона, виявила у вищих російських чиновників особливу манеру ходи, названу ними «ходою стрілка». Саме так рухаються, наприклад, глава РФ Володимир Путін і прем’єр Дмитро Медведєв. Специфічна особливість цього типу ходи – виражена асиметрія в маятникових рухах рук - амплітуда помахів лівої руки досить інтенсивна, тоді як права практично не розгойдується в такт руху. Робота опублікована в журналі The BMJ, пише видання N+1.

Вчені провели детальний аналіз відеозаписів офіційних заходів з участю російських чиновників, викладених на YouTube. Метою дослідників було виявити клінічно значущі особливості ходи - характерні рухи, які можуть свідчити про якісь неврологічні патології чи інші хвороби.

З'ясувалося, що у Путіна, Медведєва, двох колишніх міністрів оборони - Анатолія Сердюкова і Сергія Іванова, а також у генерал-полковника Анатолія Сидорова спостерігається один і той же патерн рухів рук під час ходьби. Ліва рука нормально гойдається в такт кроків, у той час як рухи правою рукою практично повністю зредуковані.

Спочатку дослідники припускали, що ці особливості ходи російських лідерів можуть бути наслідком паралічу, інсульту або хвороби Паркінсона, однак подальший аналіз фото- та відеоматеріалів змусив учених переглянути цю гіпотезу. Так, існує безліч фотографій і відеороликів, де Володимир Путін плаває батерфляєм. Цей стиль вимагає інтенсивних високоамплітудних рухів обома руками, що практично виключено при будь-яких неврологічних патологіях.

На можливість іншого пояснення такої манери ходьби дослідників наштовхнули вестерни. Головні герої «Дикого Заходу» - професійні стрілки-ганфайтери - також при переміщеннях практично не відводили головну руку (найчастіше праву) від кобури з пістолетом. Надалі вченим вдалося відшукати спеціальну інструкцію для офіцерів КДБ, в якій також рекомендувалося в особливих обставинах тримати вогнепальну зброю напоготові, утримуючи її в опущеній правій руці або біля грудей, переміщаючись уперед лівим боком і здійснюючи будь-які необхідні дії вільною лівою рукою.

На думку авторів дослідження, довготривалі тренування і досвід оперативних дій «у полі» міг закріпити цей патерн ходи на рівні неусвідомлюваних рефлексів у вищих чиновників РФ - вихідців з КДБ.

Утім, варто відзначити, що, наприклад, Сердюков проходив строкову військову службу і навіть офіцерські курси, проте в КДБ не працював. А Медведєв узагалі не мав спеціальної підготовки і в армії не служив. З цього можна зробити висновок, що вони просто копіюють путінську манеру ходьби. Такі феномени вже описував соціолог Марсель Мосс у роботі «Техніки тіла». Будучи пораненим, він проходив лікування в госпіталі в Нью-Йорку. Хода і рухи медсестер здалися йому дуже знайомими, через якийсь час він зрозумів, що бачив аналогічні рухи в актрис у американських фільмах, які грали сестер милосердя. Повернувшись до Парижа, Мосс виявив таку ж ходуй у француженок, які полюбили американські фільми.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися