путін у пеклі, Сталін на Страшному суді, Порошенко біля Богородиці: на стінах церков зображують політиків
Україна

путін у пеклі, Сталін на Страшному суді, Порошенко біля Богородиці: на стінах церков зображують політиків

6 січня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Практика, коли на стінах храмів зображують правителів, меценатів існує давно. Так, у Софії Київській ми спокійно дивимося на лики Володимира Великого та Ярослава Мудрого, у козацьких церквах сприймаємо як належне постаті гетьманів. Щодо портретів сучасних державних мужів на стінах храмів, то вони здебільшого сприймаються незвично. Але, можливо, через кілька століть за ними будуть вивчати історію в мистецтві, як ми зараз у стародавніх храмах.

Ющенко – святий і грішник. «Вісник+К» уже писав про незвичні розписи церкви Архистратига Михаїла у селі Верині на Львівщині. У куполі над вівтарем храму художник Микола Гаврилів зобразив Віктора Ющенка з родиною. Третій президент України навколішки кланяється Богородиці, а його син і дружина стоять поруч. Із протилежного боку є очільники УГКЦ – митрополит Андрей Шептицький, кардинал Любомир Гузар, а також католицькі Папи – Іван Павло II та Бенедикт XVI. Серед інших постатей, зображених на стінах храму, виділяються Андрій Кузьменко «Скрябін»,  перші жертви Майдану – Сергій Нігоян, Юрій Вербицький та Михайло Жизневський.

А у Коломиї, що на Прикарпатті, в дерев’яній церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії, третього президента зобразили голим. За цей храм довго конфліктували українські греко-католики та представники московського патріархату православної церкви. Як розповів капелан УГКЦ Микола Мединський, коли православні самозахопили храм у 2017 році, у ньому повісили ікону російського царя Миколи II (Кривавого). А на ще одній зображений голий Віктор Ющенко з жінками у пекельному вогні. Зараз у церкві моляться греко-католики, тож ті зображення зняли.

Суд Божий і пекло для путіна. Російського диктатора в українських церквах зображують не інакше, як у пеклі, де йому й місце. Так, студентки-художниці у львівській церкві Матері Божої Неустанної Помочі відтворили путіна в очікуванні судного дня. Компанію йому склали патріарх російської православної церкви кіріл гундяєв, а також російські солдати. Ще один путін горить у пеклі в церкві Святого Йосафата у Червонограді. На сцені Страшного суду, окрім російського диктатора, зображені інші діячі з історії, герб срср, німецька свастика.

На противагу їм під покровом Богородиці зображені Степан Бандера, Євген Коновалець, Роман Шухевич, Михайло Грушевський, Іван Мазепа і Богдан Хмельницький.

Ленін зі сталіним у Сатанові. У храмі Пресвятої Трійці Свято-Троїцького монастиря біля Сатанова на Хмельниччині у пеклі горять колишні тирани – Ленін і Сталін. Це єдиний християнський храм у світі, в якому на фресці «Страшний суд» у пекельному вогні горять відомі комуністичні вожді. Сам монастир дуже давній, про його існування відомо з часів середньовіччя, а монастирський храм будувався у XVII столітті. Однак він був дуже знищений, тому нові розписи створили вже у 1990-х. Автори вирішили у сцену Страшного суду, крім традиційних грішників, додати Маркса, Енгельса, Леніна з Крупською, Сталіна, Троцького, Гітлера, Берію, а також Хрущова.

Янукович на іконі у Донецьку. У 2000 році у Донецькому соборі Покрови Пресвятої Богородиці з’явилася ікона Донецької Богородиці, під покровом якої стояв віктор янукович – на той час голова обласної адміністрації. Серед інших постатей – тодішній міський голова Донецька Володимир Рибак, шахтарі, металурги, міліціонер у кашкеті, лікар у халаті. Ікона виконана у формі терикону.

Святе сімейство Порошенків. Фото із зображенням сім’ї Петра Порошенка у церкві у 2016 році опублікував Юрій Касьянов. На фресці – всі члени сім’ї тодішнього президента стоять під покровом Діви Марії. Точної інформації, про який храм мова, немає, однак деякі ЗМІ тоді писали, що фреска створена в каплиці у межах маєтку Порошенка в селищі Козин під Києвом.

Марта ДИМИДІВСЬКА



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися