Кацап означає живодер, а орк – жорстокий звір: вся правда про росіян
Світ

Кацап означає живодер, а орк – жорстокий звір: вся правда про росіян

16 квітня 2022, 11:00
0
4
Сподобалось?
4


Світ жахнувся, коли побачив шокуючі фото звірств російських військових у визволених селах та містах Бучі, Ірпені. Люди у гніві проклинають нашого безжального сусіда, називаючи його клятим кацапом. А виявляється, це слово і перекладається як «живодер».

Уже 500 літ кацапами обзивають московитів

Зневажливе прізвисько «кацап» причепилося до московського народу з 1552 року, коли цар Іван Грозний загарбав війною могутнє Казанське ханство, спопеляючи усе на своєму шляху. Взявши в облогу Казань, московське військо довго не могло здолати опір татар. Тоді цар у присутності їхньої мусульманської верхівки присягнув на іконах та Євангелії, що подарує життя усім захисникам міста, якщо вони складуть зброю. Оборонці повірили. Але, увійшовши в місто, Іван Грозний покарав вольовий народ. Наказав чоловікам відрізати язики та вуха, жінок ґвалтувати і разом з дітьми взяти у полон, спалити поселення в окрузі, зруйнувати мечеті, знищити тисячі витворів мистецтва, стародруки. Для в’їзду Івана Грозного в Казань спеціально розчистили від трупів одну з вулиць. Із 40 тисяч мешканців ханства після геноциду залишилося лише шість тисяч.

Найкращі будинки у Казані зайняли московські можновладці, а захоплені землі навколо столиці роздали своїм. Вцілілих татар загнали у рабство, інших виселили. Їм навіть було заборонено заходити у рідне місто – залишили тільки охрещених. Уже тоді, 500 літ тому, Іван Грозний, щоб помосковити Казань, змішав народи – татар і росіян. А ще наказав поставити пам’ятний знак – кам’яну піраміду, щоб татари навіки запам’ятали, чому їм треба підкорятися московії. Саме після цієї кривавої бійні і пристало до росіян прізвисько «кацап» – це слово походить від татарського «кассап», що означає живодер, м’ясник, лютий чоловік. Недарма кажуть: «Бог створив цапа, а чорт – кацапа».

«Орків геть!» – кричали у Мелітополі

А ще росіян називають орками – це назва фантастичної істоти, яка відзначається звіриною жорстокістю. Вперше сто років тому, у 1914-му, орків як кремезних варварів з великими іклами, гострими вухами, з монголоїдними рисами описав англійський письменник Джон Толкін. І в образі орків мав на увазі саме росіян – вони відгороджені від світу, з усіма ворогують. З початком війни на Донбасі так зневажливо називали деенерівців, а тепер і російських солдатів. Саме жителі Мелітополя зустріли окупантів словами «Орків геть!». Їхній народ не міняється. Як були п’ятсот літ тому вбивцями, ґвалтівниками, збоченцями, загарбниками, крадіями, нелюдами, так і лишилися до сьогодні.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися