Детальний аналіз вчорашньої битви за Мар’їнку
Україна

Детальний аналіз вчорашньої битви за Мар’їнку

4 червня 2015, 08:57
0
0
Сподобалось?
0

Детальний аналіз битви за Мар'їнку зробили аналітики групи «Інформаційний спротив».

Так, за їхніми даними, активні бойові дії розпочалися приблизно з 04.10 ранку. Російсько-терористичні війська почали масовані обстріли позицій українських військ. Починаючи з 6.45-7.00 на ділянці Мар'їнка-Красногорівка ворог перейшов до активних наступальних дій.

В обстрілі брали участь такі підрозділи бойовиків:

- дві батареї 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» (близько 18 установок);

- вісім 152-мм гармат «Мста-Б»;

- не менше шести 152-мм САУ 2С3 «Акація»;

- три одиниці 152-мм самохідних гармат 2С5 «Гіацинт».

Також було зафіксовано кілька «кочівних» (активно маневруючих) батарей 122-мм гармат-гаубиць Д-30 – 14 гармат, розбитих на 2 підрозділи. У масовому порядку застосовувалися 120-мм і 82-мм міномети, в тому числі і в мобільному варіанті (на транспортних платформах).

Після невдалої спроби наступу на позиції сил АТО бойовики застосували реактивні системи залпового вогню. Тричі нанесені масовані удари з РСЗО БМ-21 «Град» як по передньому краю, так і по тактичних тилах наших військ (крім того, приблизно в 11.30 зафіксований залп РСЗВ 9К58 «Смерч» по тактичних тилах українських військ і цивільних об'єктах у районі Курахово).

З 10.00 формування терористів перейшли в атаку силами двох тактичних груп, кожна чисельністю у посилений «піхотний» (механізований) батальйон:

- перша – уздовж Донецької кільцевої дороги від Олександрівки (на практично відкритій місцевості, що і стало фатальним для неї);

- друга – через Старомихайлівку на Красногорівку (по досить вузькій ділянці між двома водоймами).

Крім того, у другому ешелоні російсько-терористичних військ перебував резерв для подальшого нарощування зусиль у напрямку, де позначиться успіх (всього – 2 «піхотні» групи чисельністю до посиленої роти кожна і 1 танкова рота).

Одночасно були помічені групи піхоти противника в районі Новгородського (загальною чисельністю до посиленої роти), які спробували просунутися північніше Авдіївки. В результаті декількох тактичних маневрів і спроб діяти через фланги, бойовики після півторагодинного ближнього вогневого бою були змушені відійти в сторону західних околиць Горлівки.

До складу всіх тактичних груп російсько-терористичних військ, що оперували в Петровському районі Донецька у напрямку до Мар'їнки, входила бронетехніка і транспортні засоби.

Артилерія застосовувалася централізовано, коректувалася і управлялася з одного центру. Артилерія бойовиків виконувала один з найскладніших прийомів – ведення супроводжуючого вогню (хоча одна з авангардних груп наступаючих терористів вирвалися вперед і потрапила під удар власної артилерії). Крім того, артилерія супротивника періодично наносила почергові вогневі удари як по передньому краю наших військ, так і по тактичних тилах, намагаючись перешкодити підходу підкріплення.

В результаті вогневого бою на західній і південно-західній околиці Мар'їнки противнику вдалося ціною втрати декількох одиниць бронетехніки і транспорту досягти передового блокпосту українських військ і зайняти його (це і стало максимальним досягненням російсько-терористичних військ за добу).

Підрозділи бойовиків, які оперували північніше і південніше Мар'їнки, потрапили під вогонь українських підрозділів, також, як і кілька груп терористів, які намагалися обійти Красногорівку з півдня.

У підсумку, на порівняно невеликому відрізку між Олександрівкою і Мар'їнкою противник поніс настільки суттєві втрати, що був змушений зупиниться. Після чого став знову концентрувати артилерійський вогонь на опорних пунктах і позиціях українських військ – в основному безрезультатно.

У свою чергу, починаючи з 13.00 українські війська підтягнули артилерію до переднього краю, одночасно проводячи за Мар'їнкою розгортання тактичних резервів. Українськими військами було завдано комбінований удар ствольної і реактивної артилерії по рубежу, якого на той момент досягли сили противника. Також була здійснена контратака до залишеного раніше блокпосту сил АТО. Бойовики були змушені залишити його і відійти в сторону Олександрівки на вихідний рубіж. Одночасно, резервні підрозділи ворога, які рухалися за першим ешелоном, потрапили під артилерійський удар ЗС України, і вплинути на хід бою за Мар'їнку не могли.

За уточненими даними українського Генштабу, у ході боїв загинули троє наших військових і 31 отримав поранення. Бойовики і російські військові втратили понад 50 чоловік. Відкриті інформаційні джерела терористів підтверджують загибель 15 бойовиків, майже сотня ворожих бійців отримали поранення.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися