Фахівці Центру розвитку та супроводження матеріальних засобів ЗС України презентували в зоні АТО сухий пайок нового зразка. Протестували його бійці, після чого поділилися враженнями в анкетах, які привезли до зони АТО разом із тестованими сухпайками.
Як пише «Народна армія», солдати високо оцінили якість страв. А ще швидкість та зручність приготування їжі. Розігрів супів та каш відбувається завдяки спеціальному елементу, який, вступаючи в хімічну реакцію з водою, виділяє енергію, достатню для підігріву продуктів.
Крім того, сподобалось нашим бійцям і те, що у пайку з’явилися кетчупи, вітамінізовані джеми, сухофрукти, кава, шоколад тощо. Ще одне ноу-хау комплекту – його тара, спеціальні герметичні пакети, які замінили звичні усім металеві банки. За словами фахівців центру, нова технологія пакування реторт-пакет дозволяє проводити стерилізацію (автоклавування — термічна стерилізація. — Авт. ) продукту під час пакування за температури 120–1400С. Як результат усі мікроорганізми (бактерії, віруси тощо) нейтралізуються, що дозволяє безпечно для здоров’я солдата зберігати страви впродовж року. А ще це дозволяє зменшити загальну вагу та об’єм сухпайка.
У разі виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання та в зоні проведення антитерористичної операції підрозділам, які діють автономно, до норми додатково включається: готова до вживання м’ясна страва (на вечерю) (м’ясо тушковане яловичини вищого сорту, м’ясо тушковане свинини вищого сорту) в реторт-упаковці — 200 грамів, соус томатний (кетчуп) — 20 грамів.
У Центрі розвитку та супроводження матеріальних засобів ЗС України планують, що новинка поступить у війська вже у поточному році.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!