Мінімальна пенсія становитиме 1247 гривень
Україна

Мінімальна пенсія становитиме 1247 гривень

5 грудня 2016, 13:09
0
0
Сподобалось?
0

З 1 грудня 2016 року уряд обі­цяв українським пенсіонерам збільшити пенсії на 10%. Розмір мінімальної пенсії зросте і становитиме 1247 гривень.

– Зростуть ті пенсії (а також надбавки і підвищення до пенсії), розмір яких розраховується від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, – пояснила заступник начальника Головного управ­ління Пенсійного фонду України у Волинській області Лариса Лучковська. – Перерахунок мінімального розміру пенсії за віком буде проведено з розрахунку 1247 гривень. Розмір підвищення кожному пенсіонеру розраховується індивідуально. Зокрема, підвищать мінімальні пенсії тим пенсіонерам, яким пенсія призначена до 1.10.2011, за умови наявності у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу. Тим, кому пенсія призначена після цієї дати, мінімальну пенсію перерахують за наявності у чоловіків 35, а у жінок 30 років страхового стажу. Зростуть і мінімальні розміри пенсій по інвалідності й у зв’язку з втратою годувальника, мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, інвалідам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також розміри надбавок та підвищень, що залежать від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У тому числі й доплата «За особливі заслуги». Розмір надбавки донорам розраховується від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і з 1 грудня становитиме 154,40 гривень.

Перерахують пенсії жінкам, які достроково вийшли на заслужений відпочинок у 55 років. Сума підвищення залежатиме, зокрема, від страхового стажу, заробітку та тривалості періоду дострокового виходу на пенсію.

Пенсії підвищаться не у всіх. Перерахунок, виходячи з розміру прожиткового мінімуму, не проводитиметься працюючим пенсіонерам у частині доплати за понаднормовий стаж. Не підпадатимуть під перерахунок підвищення дітям війни, додаткові пенсії чорнобильцям та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців.

Підвищення зазначеним категоріям незмінні, оскільки постановами Кабінету Міністрів України розмір підвищень та додаткової пенсії встановлено у твердих розмірах, а не у відсотках від прожиткового мінімуму.

Також не збільшується розмір пенсійної виплати у випадках, коли розмір підвищення перерахованого розміру пенсії менший від розміру фіксованої індексації, встановленої до 1 грудня 2016 року. Зокрема, на суму підвищення буде зменшено фіксований розмір індексації.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися